Boetes voor prostitutie in Brussel sterk gedaald, maar overlast neemt toe

Het aantal GAS-boetes voor prostitutie die de Stad Brussel tussen 2012 en 2016 uitschreef, is met 80 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers die gemeenteraadslid en Brussels staatsecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) opvroeg.

De overlast neemt toe, maar de aanpak ervan is duidelijk geen prioriteit voor het stadsbestuur", klinkt het bij Debaets. In 2012 werden 832 PV's wegens prostitutie uitgeschreven. Vijf jaar later in 2016 is dat cijfer gedaald tot 155, of een daling van 80 procent.

Geen zichtbare prostitutie

Gemeenteraadslid Debaets bracht op 18 augustus nog een bezoek aan Villa Tinto, het megabordeel in het Antwerpse Schipperskwartier. Bij CD&V werd er toen gepleit voor een gelijkaardig Brussels alternatief. "Ik wil prostitutie uit het straatbeeld zien verdwijnen in het belang van zowel de meisjes als de buurtbewoners, stelt Debaets. "Op die manier kan het stadsbestuur de controle over haar eigen wijken terugwinnen. Het lage aantal boetes van de afgelopen jaren sterken me in de overtuiging dat de stad het prostitutieprobleem verkeerd aanpakt en onderschat heeft."     

Eind augustus trad er in de Stad Brussel een nieuw prostitutiereglement in werking. Daarin verdwijnen de GAS boetes, en is het nu mogelijk voor de politie om boetes uit te delen aan zowel pooiers, prostituees als klanten.

Meest gelezen