BELGA/VERGULT

Chinezen nemen APM Terminals Zeebrugge over

De Chinese rederij Cosco Shipping krijgt de containerterminal van APM Terminals in de haven van Zeebrugge volledig in handen. Dat zijn beide partijen overeengekomen, zo meldt APM Terminals vandaag.

APM Terminals is sinds 2006 aanwezig in de Zeebrugse voorhaven. Het is momenteel nog de hoofdaandeelhouder (51 procent) in de containerterminal die een jaarlijkse capaciteit heeft van 1 miljoen TEU (twintigvoetcontainers, een standaardmaat). Cosco heeft sinds 2014 een belang van 24 procent.    

De resterende 25 procent zit bij Shanghai International Port Group, maar APM zal die aandelen terugkopen en ze samen met de eigen aandelen verkopen aan Cosco Shipping Ports, een filiaal van Cosco Shipping. De Chinese rederij krijgt zo alle aandelen in handen van de Zeebrugse terminal.

Werking wijzigt niet

 "De beslissing om uit de terminal in Zeebrugge te stappen past in onze strategie om te focussen op onze kernactiva op lange termijn", stelt APM Terminals in een persbericht. "We zijn ervan overtuigd dat Cosco de juiste langetermijneigenaar is voor deze infrastructuur en dat het zal zorgen voor groei voor de klanten, de werknemers en de stakeholders van de haven."      Volgens APM Terminals zal er niets veranderen aan de werking van de terminal.     

Een overnamebedrag wordt niet gemeld. De afronding van de transactie zal wellicht nog enkele maanden in beslag nemen.

Meest gelezen