De buste van Mayeur? De oplossing is dat er nooit sprake van is geweest

Er komt helemaal geen buste van ex-burgemeester Yvan Mayeur (PS) in het Bruselse stadhuis. Brussels schepen van Patrimonium Geoffroy Coomans (MR) heeft daarover duidelijkheid gegeven op de Brusselse gemeenteraad.

"Er is nooit sprake geweest binnen het college om een buste te maken voor Mayeur", aldus Coomans. Een petitie tegen zo'n buste telt ondertussen al 15.000 handtekeningen.

Sinds 1830 krijgt elke oud-burgemeester van Brussel een buste die in het stadhuis wordt geplaatst. De laatste die zo'n borstbeeld kreeg, was Freddy Thielemans in 2015, de voorganger van Mayeur. Het beeld koste toen meer dan 60.000 euro.     

Het verhaal rond de buste zou zijn ontstaan tijdens een rondleiding voor een journaliste van een Franstalige krant die zich interesseerde in de borstbeelden van de galerij van burgemeesters. Daar staat ook de buste van Michel Demaret tussen, een burgemeester die in 1994 ontslag moest nemen nadat hij de magistratuur had geschoffeerd en lacherig had gedaan over corruptie in de politiek.

"Bij de vraag of Mayeur ook een buste kreeg, heb ik, en dat was zeker onhandig van me, simpelweg geantwoord dat dit gezien de traditie kon", vertelt schepen Coomans.  Nadien ging het verhaal snel rond, tot ongenoegen van de schepen van Patrimonium, die wel toegeeft dat hij te lang heeft gewacht om te zeggen hoe de zaken ervoor staan. "De buste is door geen enkele schepen op de agenda gezet en er is geen budget voor vrijgemaakt. Zelf heeft Mayeur er ook geen aanvraag voor ingediend", zegt hij vandaag.

Meest gelezen