Google

"Buitenlandse gasten kunnen we niet zomaar naar elk toilet sturen": Defensie plant nieuw hoofdkwartier

Defensie plant een nieuw hoofdkwartier. Het oude is helemaal op en uitgeleefd. Het geld moet komen van de verkoop van het oude aanpalende NAVO-gebouw.

Het huidige hoofdkwartier van Defensie bij Brussel is helemaal verouderd. De betonnen gebouwen zijn intussen meer dan 30 jaar oud en voldoen niet meer. De site telt verschillende los van elkaar staande gebouwtjes die slecht geïsoleerd zijn.

De gebouwen zijn zo uitgeleefd dat er onder meer problemen zijn met de verwarming en het sanitair. Het is lang niet meer een aangewezen plek voor hoge buitenlandse gasten. "Het is altijd uitkijken waar we hen naar het toilet sturen. Niet elk toilet is bruikbaar", zegt een anonieme bron bij de Generale Staf.  

Door de jaren heen is ook de behoefte aan ruimte op het hoofdkwartier sterk afgenomen. De opeenvolgende inkrimpingen van het leger hebben ook gevolgen gehad voor de Generale Staf van Defensie. Die is nu veel kleiner dan vroeger. Gevolg is dat er te veel ruimte is in het oude hoofdkwartier bij Brussel. 

Verkoop oude NAVO-gebouw

De NAVO opende eerder dit jaar zijn nieuwe hoofdkwartier bij Brussel. Dat ligt recht tegenover het oude NAVO-hoofdkwartier. Zowel de terreinen van het oude als het nieuwe NAVO-gebouw zijn eigendom van Defensie. In ruil voor de grond waarop het nieuwe NAVO-gebouw staat krijgt Defensie binnenkort het oude NAVO-gebouw terug.

Bij buitenlandse gasten is het uitkijken naar welk toilet we ze sturen.  Niet elk toilet is bruikbaar.  

Anonieme militair, Generale Staf

Defensie heeft opdracht gegeven om te bekijken hoe die site nu he best in de markt kan worden gezet. De site ligt tussen Brussel en de luchthaven en er zijn heel wat bedrijventerreinen in de buurt. Het gaat om een toplocatie. Er wordt gedacht aan een zone voor kleine bedrijven. Oorspronkelijk werd ook gedacht aan woningen, maar de gemeente Zaventem zou daar geen voorstander van zijn.  

De piste om de oude gebouwen grondig te renoveren lijkt van de baan. Renovatie van het hoofdkwartier bleek door de slechte staat van de gebouwen financieel geen haalbare optie.

Nieuwe NAVO gebouw, Brussel

Bouwen, huren of leasen?

Volgens bronnen dicht bij het dossier is nog niet beslist hoe de verkoop er moet uitzien. Defensie is op zoek naar een ontwikkelaar die in ruil voor grond en het oude NAVO-gebouw meteen een nieuw hoofdkwartier bouwt. Maar evengoed ligt ook een piste op tafel waarbij de grond verkocht wordt en met het geld een nieuw hoofdkwartier wordt neergezet. Wel is duidelijk dat het nieuwe hoofdkwartier hoe dan ook een stuk kleiner zal zijn dan het huidige.  

Dossier op regeringsniveau

Het dossier ligt intussen op het bureau van Minister van Defensie Steven Vandeput. Hij bekijkt nu hoe de site optimaal door Defensie in de markt kan worden gezet. De bedoeling is dat de regering dit jaar nog de knoop doorhakt.

Meest gelezen