Videospeler inladen...

Personeel bij Volvo Cars Gent blijft actievoeren

Bij Volvo Cars in Gent rollen er voorlopig geen auto's van de band. De eindassemblage ligt stil, omdat een deel van het personeel vanmorgen spontaan het werk heeft neergelegd. De namiddagploeg en de nachtploeg voeren ook actie.

De actie heeft te maken met een afstemmingsprobleem. Volvo Cars Gent schakelt binnenkort over van het SUV-model XC60 - dat naar Zweden verhuist - naar de nieuwe XC40.  Verwacht wordt dat de productie daardoor tijdelijk iets lager zal liggen.

Die omschakeling heeft gevolgen voor wie aan de band werkt. Van de zowat 1.000 tijdelijke werknemers zullen 250 mensen op zoek moeten naar ander werk. En omdat de montagelijn herschikt wordt, verhuizen sommige werknemers naar een andere lijn of een andere zone.

Het aanpassen van de arbeidsorganisatie zorgt niet alleen voor onzekerheid maar vereist ook bijkomende opleiding. Dat leidt dan weer tot achterstand, die moet ingehaald worden. De aankondiging dat er eind september twee zaterdagen gewerkt moet worden, was de druppel te veel.

We gaan de lijnsnelheid opnieuw aanpassen

Mark De Mey, woordvoerder Volvo

De actie was niet aangekondigd. De ploeg zou vanmorgen om 7 uur beginnen maar de band ligt al de hele dag stil. Vanmiddag was er overleg tussen de directie en een delegatie van ontevreden arbeiders. 

Woordvoerder Mark De mey (video) zegt dat Volvo de lijnsnelheid opnieuw zal aanpassen aan de situatie van vorige week. Ook een aantal uitzendkrachten mag voorlopig aan boord blijven. En arbeiders die op zaterdag moet werken, zullen die dagen later kunnen inhalen.

Namiddagploeg en avondploeg voeren ook actie

Ondanks het compromis is de ochtendploeg niet aan de slag gegaan. Ook de namiddagploeg staakt nu tegen de werkdruk en extra zaterdagdiensten. Ook de nachtploeg is niet aan de slag gegaan. Maar niet iedereen wil mee staken.  Volgens sommige arbeiders is er niet alleen een probleem met communicatie met de directie maar ook met de vakbonden.

ABVV-afgevaardigde Philippe De Schryver: "Er wordt ons verweten dat we te weinig op de vloer komen. Maar in elke afdeling hebben we een vrijgestelde die constant opneemt wat de problemen zijn. We bespreken dat ook. Maar wellicht is er te weinig gehoor bij de directie."

Bij de eindassemblage van Volvo Cars in Gent werken ongeveer 700 mensen. In totaal werken er 5.000 mensen bij het bedrijf.

Videospeler inladen...

Meest gelezen