(c) Lucy Dickens/Nederlands Letterenfonds

Europese Literatuurprijs voor roman "Verdriet is het ding met veren"

De Britse schrijver Max Porter en de Nederlandse vertaler Saskia van der Lingen krijgen de Europese Literatuurprijs voor "Verdriet is het ding met veren". "Deze roman is op een originele manier aangrijpend zonder ook maar een moment sentimenteel te worden", stelt de jury.

Naast de eer is aan de prijs een geldbedrag verbonden: de schrijver krijgt 10.000 euro, de vertaler 5.000 euro. "Verdriet is het ding met veren" vertelt het verhaal van een gezin in Londen waarvan de moeder plots sterft. De vader blijft achter met zijn twee jonge zoontjes.

De jury is onder de indruk van de vindingrijkheid van de vertaler, die bijvoorbeeld gebruik heeft gemaakt van de Nederlandse taal die rijk is aan vogelmetaforen. "Een roman waarin je na vijf keer lezen toch elke keer weer iets nieuws vindt", klinkt het.

(c) Lucy Dickens/Nederlands Letterenfonds

Meest gelezen