Goedkope bustickets, maar tegen welke prijs?

De federale Wegpolitie heeft bij een controleactie gisteren op autobussen langs de E40 in Bertem, in Vlaams-Brabant, heel wat overtredingen vastgesteld. De politie blijft dan ook waakzaam voor de risico’s van lage kostenbusmaatschappijen. Zo heeft de wegpolitie het over het technisch onderhoud van de bus en het niet-respecteren van de rij- en rusttijden.

Bij de controleactie stelde de politie 26 overtredingen vast. Alles samen werden 46 Belgische en internationale autobussen gecontroleerd. De overtredingen hadden bijvoorbeeld te maken met de rij- en rusttijden, maar er waren ook verschillende inbreuken op de sociale wetgeving.  

“Zowel nationale als internationale verplaatsingen per bus zijn zeer populair, vaak omdat de tickets redelijk goedkoop worden aangeboden”, zegt Koen Ricour van de Wegpolitie, “maar het zijn de reizigers, de weggebruikers en de verkeersveiligheid in het algemeen die hier sterk aan inboeten. Om deze lage prijzen te kunnen aanbieden, besparen de verschillende maatschappijen namelijk op andere essentiële zaken, zoals bijvoorbeeld het technisch onderhoud, het in orde brengen van bepaalde vergunningen en documenten, het niet-respecteren van de rij- en rusttijden,…”.  

Op 8 autobussen werden de passagiers, na een eerste controle door de drughond, ook gefouilleerd en werd hun bagage gescand. Drie processen-verbaal werden opgesteld voor het bezit van verdovende middelen. Eén passagier stond geseind en één passagier bleek illegaal in ons land te verblijven.  

“In het verleden is ook gebleken dat ook criminelen een verplaatsing per bus verkiezen boven het reizen met een vliegtuigmaatschappij”, zegt Ricour. “Ze doen dat omwille van het anonieme karakter van de reis”.  

Meest gelezen