© Tom Cornille

Wordt Gent het toneel voor de grootste quiz ter wereld?

Op zaterdag 9 december wil quizploeg Buitenland uit Liedekerke het wereldrecord quizzen verbreken in Flanders Expo. Daarvoor zoeken ze 6400 quizzers, ofwel 1600 ploegen van 4 personen. De opbrengt van de recordpoging gaat naar goede doelen van de Warmste Week van Music for Life.

Het huidige record staat op 4900 deelnemers aan een quiz die in juni werd gehouden in een voetbalstadion in Maihar, India. Om dat record te breken zijn er dus 4901 deelnemers nodig. Maar Flanders Expo in Gent biedt plaats aan 6400 mensen, en dat is meteen het doel van van de organisatoren van De Grootste Quiz. Een delegatie van het Guinness World Records comité zal op 9 december de recordpoging in Gent volgen.

Uit de hand gelopen grap

Voor de iniatiefnemers, quizploeg Buitenland uit Liedekerke, is de recordpoging een uit de hand gelopen grap. Als fervente quizzers namen ze in januari deel aan de Grootst Quiz van Vlaanderen in Oudenaarde. "Wat zou het wereldrecord quizzen zijn?", vroegen ze zich af na enkele pinten. Toen bleek dat dat in India was gehaald, wilden ze zich niet laten doen. "Elke vrijdag en zaterdag worden overal in Vlaanderen 20 tot 25 quizzen georganiseerd voor 20 tot 100 deelnemers. Wij vonden dat een kleine regio een reus van 1 miljard inwoners wel kan verslaan."

Drie goede doelen

Zeven jaar geleden was Flanders Expo ook al het decor voor de grootste quiz ter wereld. Toen deden 2500 kandidaten mee aan de Quiz for Life. Die leverde toen, behalve een wereldrecord, ook 50.000 euro op.

Ook nu gaat de opbrengst van de quiz naar drie goede doelen, waar de organisatoren een persoonlijke band mee hebben: het Duchenne Parent Project en de Foundation Jana De Koker zetten zich in voor kinderen met een zeldzame ziekte, Yocevim richt zich op projecten voor meisjes in Malawi.

De grootste quiz ter wereld wordt een algemene quiz, geen quiz voor specialisten.

"De grootste quiz ter wereld wordt een algemene, gezellige quiz", zo belooft organisator Steven Van Bont, "geen quiz voor specialisten. Iedereen is welkom."

Alle info vindt u op www.degrootstequiz.be

Meest gelezen