Honderdduizenden Catalanen gaan de straat op voor onafhankelijkheid

In Barcelona zijn meer dan 400.000 mensen de straat opgegaan om te demonstreren voor de onafhankelijkheid van Catalonië. Met het referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid op 1 oktober in het vooruitzicht, kwamen meer dan 400.000 mensen opdagen. 

De manifestatie begon om 17.14 uur, een verwijzing naar 1714. Op 11 september van dat jaar gaf Barcelona zich na een lang beleg over aan de Frans-Spaanse troepen, de laatste veldslag van de Spaanse Succesieoorlog. De val van Barcelona wordt elk jaar herdacht als La Diada Nacional de Catalunya. De regionale feestdag van Catalonië wordt de laatste jaren aangegrepen voor massaal protest door separatistische partijen en organisaties.

Met het referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid op 1 oktober in het vooruitzicht, daagden ditmaal meer dan 400.000 mensen op voor de demonstratie. Vanuit vier verzamelplekken in de stad stappen ze met vlaggen en spandoeken met het opschrift "Independència" naar een centraal punt in de stad. 

Fifty-fifty

Op 1 oktober kunnen de inwoners van Catalonië in een referendum stemmen over onafhankelijkheid. Volgens peilingen zijn ongeveer evenveel Catalanen voor de afscheiding als er tegenstemmers zijn.

Wel zou zeker driekwart van de Catalanen willen dat de regering in Madrid toegeeft aan de roep om een officieel referendum. Het referendum van 1 oktober is door het Spaanse grondwettelijk hof verboden. Premier Rajoy noemt het referendum een "waanidee".

Meest gelezen