Waarom ligt focus van N-VA niet meer op communautaire? 

De N-VA gaat de volgende verkiezingen in met de thema's economie, veiligheid en identiteit als speerpunten. Opvallend: het communautaire verhaal komt niet meer prominent aan bod. Wij vroegen onze Wetstraatwatcher Ivan De Vadder waarom de partij dit doet.

Vraag 1: Hoe verrassend is de aankondiging?

Videospeler inladen...

"Eigenlijk is het niet zo verrassend", zegt Wetstraatjournalist Ivan De Vadder. "Het is een voortzetting die toch al een tijdje bezig is.  In 2009 was de N-VA een Vlaamse etatistische partij die samen met de SP.A  in de Vlaamse regering zat. 5 jaar later werd het een economische rechtse partij. Na de aanslagen in ons land werd de focus meer gelegd op identiteit en veiligheid." Volgens De Vadder zijn het net die drie elementen - economie, identiteit en veiligheid - die de partij in de verf wil zetten.

Vraag 2: Is iedereen binnen de N-VA het hiermee eens?

Videospeler inladen...

"Ik verwacht niet dat er veel dissidenten zullen zijn binnen de partij", denkt Ivan De Vadder.  Buiten de N-VA zullen die dissidente stemmen er wel zijn. "Denk maar aan de fractie Vuye & Wouters in het federale parlement  Zij zijn destijds uit de partij gestapt, net omdat er volgens hen weinig aandacht was voor de communautaire zaken." Ook Vlaams Belang heeft intussen al gereageerd.  Zij zeggen dat de N-VA "verraad pleegt" door de "V" te laten vallen.

Vraag 3: Net nu is Bart De Wever in Marokko, is dat toeval?

Videospeler inladen...

"De reis van Bart De Wever heeft er niets mee te maken, de partijraad van afgelopen weekend heeft er daarentegen alles mee te maken", aldus Ivan De Vadder.  En die partijraad komt er niet toevallig nu, na een peiling waarin de N-VA opnieuw 30 procent van de stemmen haalt. "Een positieve peiling geeft altijd een opgelucht gevoel en dat is net het juiste moment om zo een partijraad te laten plaatsvinden.  En op die partijraad kan Bart De Wever zich dan opnieuw kandidaat stellen als voorzitter én kan de nieuwe strategie van de N-VA uit de doeken worden gedaan."

Vraag 4: Ligt de volgende coalitie nu al vast?

Videospeler inladen...

"Natuurlijk ligt de coalitie nu nog niet vast, het is de verkiezingsuitslag van 2019 die dat zal bepalen", zegt De Vadder.  Aanwijzingen om de huidige centrumrechtse coalitie verder te zetten, ziet onze Wetstraatwatcher wél. "De nieuwe klemtoon van de N-VA wijst in die richting, maar ook het gedrag van CDH in Franstalig België. Zij weigeren nog te besturen met de PS en in de Waalse regering hebben ze een coalitie gesmeed met de MR." Volgens Ivan De Vadder zou je hierin een bereidheid kunnen zien van de CDH om zich bij de huidige federale coalitie te voegen.

Vraag 5: Kan dit scenario doorprikt worden?

Videospeler inladen...

Als CDH wil meeregeren met N-VA, MR, Open VLD en CD&V, dan moet de kiezer dat natuurlijk eerst mogelijk maken. En dat is volgens Ivan De Vadder niet zo evident. "Als we naar de peilingen kijken, wordt het heel moeilijk om een coalitie bij elkaar te krijgen die een meerderheid haalt. De huidige coalitie haalt volgens de laatste peiling geen meerderheid meer en CDH wordt in die peiling afgestraft. Wetende dat je voor grote communautaire hervormingen een tweederdemeerderheid nodig hebt én dat er zoveel versnippering is in het politieke landschap, zou dat wel eens heel erg moeilijk kunnen worden", besluit De Vadder.

Meest gelezen