Videospeler inladen...

Koningin Paola wordt vandaag 80

Er is geen publiek feest omdat de tachtigste verjaardag van Koningin Paola eind juni al is gevierd. Met een enorme taart, en achteraf een concert. Op dat moment kon de hele koninklijke familie namelijk aanwezig zijn.

Vandaag tachtig jaar geleden werd Paola Ruffo di Calabria geboren in Forte dei Marmi, Italië, in een aristocratische familie.  Ze was een nakomertje in een groot gezin van 7 kinderen. Haar vader, prins Fulco, was een oorlogsheld uit de Eerste Wereldoorlog.

VRT

In 1958 leerde Paola de Belgische prins Albert kennen. Die was in Rome aanwezig bij de plechtigheden voor de inhuldiging van de nieuwe paus Johannes XXIII.

België ging helemaal uit de bol toen prins Albert zijn mooie Italiaanse verloofde kwam voorstellen. Het huwelijk vond niet plaats in Rome, zoals Alberts vader koning Leopold III had gewild. Na een aanvaring met de regering werd de plechtigheid verplaatst naar Brussel. Voor Paola was het een eerste kennismaking met een leven vol beperkingen en protocol waar ze helemaal niet op voorbereid was. 

In snel tempo volgden drie kinderen: Filip (de huidige koning), Astrid en Laurent. Maar het huwelijk liep spaak en bijna was er een scheiding. Later kwam aan het licht dat Albert ook een dochter had uit een buitenechtelijke relatie. Delphine Boël probeert nog altijd via gerechtelijke weg het vaderschap van Albert te bewijzen.

Toch slaagden Albert en Paola erin zich te verzoenen, met de steun van koning Boudewijn.  Toen die in 1993 plots overleed, werden Albert en Paola koning en koningin.  

Twintig jaar later, in 2013, deed koning Albert afstand van de troon en werd zijn oudste zoon Filip koning. Albert en Paola behielden hun titel van koning en koningin.

VRT

Koningin Paola is ondertussen oma van twaalf kleinkinderen, en ze heeft nu ook een achterkleinkind, Anna Astrid, het dochtertje van Prins Amedeo (de oudste zoon van Prinses Astrid.)

Het afgelopen jaar heeft Koningin Paola tweemaal een zware val gemaakt. Bij de eerst brak ze een halswervel, en bij de tweede een heup. Ze is daar ondertussen redelijk goed van hersteld. Vorige maand verloor ze ook haar jongste broer Antonello, zodat Paola de enige overlevende is van de zeven kinderen. 

Bij de kritiek dat het oude vorstenpaar wel heel weinig engagementen op zich neemt - in 2016 verschenen ze maar 10 keer op het appèl - verwijzen ze vaak naar de problemen met hun gezondheid. 

De voormalige koning en koningin, nu 83 en 80 jaar, duiken nog maar zelden in België op. Ze brengen hun tijd vooral in Italië en Frankrijk door, in alle rust, en ver van de camera's. 

Belga

Meest gelezen