Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Liveblog: Orkaan Irma eist al 38 levens in Caraïben, 6 miljoen huishoudens in Florida zonder stroom

Orkaan Irma is afgezwakt tot een tropische storm, maar blijft problemen veroorzaken in de Amerikaanse staat Florida met windsnelheden tot 110 kilometer per uur. Over het aantal slachtoffers is veel onduidelijkheid. In Florida heeft bijna 6 op de 10 huishoudens geen elektriciteit meer. Volg het hier mee.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

10 doden in Cuba

Irma heeft 10 doden gemaakt in Cuba, laat de regering weten. Dat brengt het aantal doden in de Caraïben op 38. 

Irma is afgezwakt tot een tropische storm

Irma is afgezwakt tot een tropische storm, heeft het National Hurricane Center bekendgemaakt. Volgens de eerste inschattingen zou Irma minder verwoestend kunnen zijn dan vooraf was gevreesd.

Bijna 6 miljoen huishoudens in Florida zonder stroom

Meer dan 5,7 miljoen huishoudens in Florida zit zonder stroom na de doortocht van Irma. Gouverneur Rick Scott heeft inwoners die zich met een private generator behelpen via Twitter opgeroepen om die veilig op te stellen: vijf meter van de woning verwijderd, de benzine ver af van mogelijke ontstekingsbronnen.

EU trekt 2 miljoen euro uit voor noodhulp

De Europese Commissie trekt 2 miljoen euro uit voor noodhulp aan de door Irma getroffen Caraïbische eilanden. Het geld moet gaan naar het herstel van vitale voorzieningen, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid, water en sanitair.

Gevaar voor overstromingen in Florida, Georgia en South Carolina

Eerste geëvacueerden uit Sint-Maarten op weg naar Nederland

Een eerste toestel met zo'n 100 geëvacueerden uit Sint-Maarten is vertrokken naar Nederland. Met een toestel van de luchtmacht waren ze eerder naar Curaçao gebracht. Ze zijn nu op weg naar Eindhoven.

Irma zwakt af tot een tropische storm

Op weg naar de noordwestkust van Florida is Irma in kracht afgezwakt, al betekent dat nog altijd maximale windsnelheden van 120 kilometer per uur. Volgens het National Hurricane Center zal Irma in de loop van de dag  een tropische storm worden, en tegen dinsdag een tropische depressie.

In de loop van de namiddag wordt Irma in het zuiden van de staat Georgia verwacht, en tegen de avond wellicht in het oosten van Alabama.

Nederlandse reddingsploeg vertrekt naar Sint-Maarten

Een Nederlands team van 59 reddingswerkers, verpleegkundigen, artsen, bouwkundigen en ondersteunend personeel vertrekt vandaag naar het zwaar getroffen Sint-Maarten om er hulp te bieden. Ook koning Willem-Alexander, die gisteravond samen met minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk is aangekomen op Curaçao, zal vandaag een bezoek brengen aan Sint-Maarten.

Op Sint-Maarten is zeker 70 procent van de huizen zwaar beschadigd na de doortocht van de orkaan Irma. De Nederlandse regering stuurt ook extra militairen om op te treden tegen plunderingen en inbraken. Momenteel zijn er al 400 manschappen aanwezig. Dat aantal wordt opgevoerd tot 550. 

Wind houdt lelijk huis in Tampa

Videospeler inladen...

Bekijk: Irma veroorzaakt wateroverlast in Cuba

Videospeler inladen...

Hevige wind, stortregen en stormvloed

4 op de 10 zit zonder stroom

De stroomonderbrekingen nemen toe in de Amerikaanse staat Florida. Nu zitten al ruim 4 miljoen huishoudens zonder elektriciteit. Het gaat om ruim 40 procent van alle huishoudens in de staat.

Dronebeelden tonen wateroverlast bij Naples

Luchtbeelden van gisterenavond tonen de wateroverlast en de schade van orkaan Irma aan de stad Naples in Florida.

Meer berichten over plunderingen

Nu veel huizen in Florida verlaten zijn, maken plunderaars van de orkaan gebruik om hun slag te slaan. In Miami alleen al zijn een 30-tal plunderaars opgepakt. Ook op andere plaatsen in de Amerikaanse staat zijn dieven en overvallers tegen de lamp gelopen. 

Orkaan Irma zwakt af tot categorie 1

Volgens het Hurricane Center is orkaan Irma intussen afgezwakt tot categorie 1 met maximumsnelheden tot 135 kilometer per uur. Verwacht wordt dat de orkaan nog zal afzwakken. Het oog van de storm bevindt zich nu op 40 kilometer ten noordoosten van Tampa.

Veel onduidelijkheid over aantal slachtoffers

Volgens verschillende Amerikaanse media is er sprake van minstens 3 doden in de Florida door orkaan Irma. Andere media hebben het zelfs over een pak meer slachtoffers. Volgens verschillende persagentschappen zijn er nog geen doden gevallen in Florida.

Wellicht wordt meer duidelijk straks als het licht wordt. Nu is het nacht in Florida. Op de Keys, de eilanden ten zuiden van het vasteland van Florida, is de orkaan eerst aan land gegaan. Daar gaan de autoriteiten na zonsopgang elk huis langs op zoek naar mogelijke slachtoffers.

In de Caraïben heeft Irma een 26 mensenlevens geëist.

CNN: "Grote schade op Key Largo"

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN is er grote schade op Key Largo na de doortocht van orkaan Irma. In onderstaande video is een bar te zien voor en na Irma. "Zoiets heb ik in 25 jaar nog nooit gezien."

Autoriteiten blijven herhalen: "Blijf binnen"

In het stadje Sarasota, ten zuiden van de stad Tampa, roept de Sheriff op om binnen te blijven. "Het is niet veilig om je nu buiten te begeven", klinkt het op Twitter. Bij de tweet zijn verschillende foto's gevoegd waarop lichte schade te zien is.

Geen duidelijk beeld van schade

Er is momenteel nog geen grote schade gemeld in de Amerikaanse staat Florida, maar de autoriteiten benadrukken dat ze geen volledig beeld van de situatie hebben.

Trump: "Irma is groot monster, maar we zijn goed gecoördineerd"

Videospeler inladen...

Satellietbeeld van orkaan Irma

Verjaardagsfeestje in het noodcentrum

Shelby Johnson viert haar 90e verjaardag in een evacuatiecentrum in Florida. Een soldaat die koekjes uitdeelt zingt "Happy birthday" voor haar.

Volg live waar orkaan Irma zich nu bevindt:

Liveblog: Orkaan Irma eist al 38 levens in Caraïben, 6 miljoen huishoudens in Florida zonder stroom

Ik heb mijn huis in Naples gekocht in januari, maar ik vrees dat er veel schade is. Ik ben niet verzekerd voor waterschade.

Vlaming Sonja Gevaert die in Naples Florida woont

Al 28 plunderaars gevat in Miami

De politie van de stad Miami in Florida laat weten dat ze al 28 plunderaars hebben gevat in de stad. Grote delen van de stad zijn geëvacueerd voor de storm, waardoor plunderaars hun kans schoon zien.

CNN: "Irma brak al verschillende records"

Volgens de Amerikaanse nieuwssite CNN heeft orkaan Irma al verschillende records gebroken. Naast de sterkste orkaan die sinds het begin van de waarnemingen in de Altantische Oceaan is ontstaan, was de orkaan 3 dagen lang een van categorie 5. Volgens CNN is dat sinds het begin van de satellietmetingen nog niet gebeurd.

Bovendien heeft geen enkele storm langer dan Irma windsnelheden kunnen aanhouden van 300 kilometer per uur. Irma veroorzaakte de grootste evacuatie in de geschiedenis van Bahamas en mogelijk ook de grootste evacuaties in de Amerikaanse geschiedenis.

Toeristen op Cuba vinden weg naar het strand terug

Videospeler inladen...

"Irma en Harvey gaan 240 miljard euro kosten"

Orkaan Irma die nu raast boven Florida zal samen met orkaan Harvey die daarvoor grote overstromingen heeft veroorzaakt in Texas voor zo'n 240 miljard euro aan schade veroorzaken. Dat blijkt uit een schatting van Amerikaanse verzekeraars. Het gaat om 1,5 procent van het Amerikaanse BBP.

Stortregen in Naples in Florida

Videospeler inladen...

Wateroverlast in Miami

Videospeler inladen...

"Irma is nog steeds levensgevaarlijk"

Orkaan Irma mag dan afgezwakt zijn tot een orkaan met categorie 2, de windsnelheden bedragen nog steeds 160 kilometer per uur. Het Hurricane Center waarschuwt dan ook: "Blijf binnnen, want Irma is nog steeds levensgevaarlijk."

Wind raast boven Marcos Island

Orkaan Irma is zopas Marcos Island voorbij getrokken, een eiland net voor de zuidwestkust van het vasteland van de Amerikaanse staat Florida.

Videospeler inladen...

Orkaan nu tussen St-Petersburg en Tampa

Orkaan Irma is afgezwakt tot categorie 2 en raast nu tussen de steden St-Petersburg en Tampa langs de westkust van de Amerikaanse staat Florida. Verwacht wordt dat Irma daarna noordwaarts trekt naar de staten Georgia, Alabama en Tennessee.

1 op de 3 huishoudens in Florida zonder stroom

Het aantal mensen in de Amerikaanse staat Florida dat geen elektriciteit meer heeft is opgelopen tot 3,4 miljoen. Dat is een op de drie inwoners van de staat.

Dodental op Caraïben loopt op tot 26

In de Caraïben is de dodentol door Irma intussen opgelopen tot 26. Vijf ervan vielen op de Britse Maagdeneilanden. De UK stuurt drie vliegtuigen met hulpgoederen naar het getroffen gebied. De Franse president Emmanuel Macron vertrekt vandaag nog naar het eiland Sint Maarten. De Franse kant van dat eiland is totaal verwoest, er vielen daar tien doden. 

Mediacentrum Defensie MCD@mindef.nl Foto Gerben van Es

Liveblog: Orkaan Irma eist al 38 levens in Caraïben, 6 miljoen huishoudens in Florida zonder stroom

Meest gelezen