Universitaire opleiding voor leerkracht basisonderwijs nog niet voor morgen

De KU Leuven vraagt meer tijd om de master basisonderwijs te organiseren. Die masteropleiding is een deel van het plan van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) om de lerarenopleiding hervormen. Bedoeling was om het akkoord eind september te kunnen voorleggen maar die streefdatum zal dus niet gehaald worden.

Steeds minder studenten kiezen voor een lerarenopleiding. Ook dit jaar ligt het aantal inschrijvingen voor zowel kleuter-, basis- als secundair onderwijs zo'n 10 procent lager dan in vergelijking met vorig jaar. Om het beroep van leerkracht aantrekkelijker te maken wil Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) de lerarenopleiding ingrijpend hervormen. Daarbij zouden zowel universiteiten als hogescholen een opleiding basisonderwijs organiseren.

Vandaag organiseren alleen de hogescholen zo'n opleiding. Bedoeling was om de nieuwe opleiding binnen de universiteiten eind deze maand te kunnen voorstellen aan de Vlaamse regering. Maar de KU Leuven vraagt meer tijd. Rector Luc Sels: "We zien absoluut de voordelen van een master basisonderwijs. Maar er is echt meer tijd nodig. Een goede samenwerking en akkoord met de hogescholen is essentieel. En dat is er momenteel nog niet."

Meest gelezen