Michaël Gillon krijgt belangrijke onderscheiding in Zwitserland

De Belgische wetenschapper Michaël Gillon van de universiteit van Luik, is een van de zeven laureaten van de prijs van de Italiaans-Zwitserse stichting Balzan. Hij krijgt de prijs voor zijn onderzoek naar planeten rond naburige sterren, dat beschouwd wordt als "een belangrijke etappe in de zoektocht naar tekens van leven buiten ons zonnestelsel".

Gillon krijgt de prijs in de categorie "de planeten van het zonnestelsel en de exoplaneten".  De andere zes laureaten zijn twee Duitsers, een Indische en drie Amerikanen. Ze krijgen allemaal 750.000 Zwitserse frank (ongeveer 650.000 euro), waarvan ze de helft moeten gebruiken voor de financiering van onderzoeksprojecten die door -liefst jonge- onderzoekers worden geleid.

De Fondation Balzan, die opgericht werd in 1956, reikt elk jaar vier prijzen uit aan gerenommeerde internationale wetenschappers en onderzoekers. Ze worden beschouwd als de op één na belangrijkste wetenschappelijke prijzen, na de Nobelprijzen. Dit jaar werden uitzonderlijk vijf prijzen uitgereikt.

De stichting ontleent haar naam aan de antifascistische journalist van de krant Corriere della Sera, Eugenio Balzan (1874-1953), die in Zwitserland in ballingschap leefde tijdens de Tweede Wereldoorlog.  De prijzen worden uitgereikt op 17 november.

Meest gelezen