AFP or Licensors

Orkaan Irma drijft nog altijd boven Florida

Orkaan Irma drijft nog altijd traag noordwaarts over Florida. Hij is wel afgezwakt tot categorie twee, maar bereikt toch nog windsnelheden tot 150-160 km/uur.  

Hij passeert nu langs Fort Myers over land. Zware regens hebben hele gebieden in moerassen veranderd. Het geweld van de wervelstorm heeft al 3,3 miljoen mensen zonder elektriciteit gezet. En dat kan nog fors oplopen op zijn tocht richting Tampa. In de Caraïben is de dodentol intussen opgelopen tot 26. Vijf ervan vielen op de Britse Maagdeneilanden. De plaatselijke eerste minister heeft intussen langetermijnhulp gevraagd aan Londen. Hij omschrijft de toestand als kritiek. 500 militairen en 50 politie-agenten zijn ter plaatse om het vliegveld open te houden en de verbindingen te herstellen. De Royal Navy schiet ter hulp, helikopters met medische hulp komen weldra aan. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, stuurt drie vliegtuigen met hulpgoederen naar het getroffen gebied. De Franse president Emmanuel Macron vertrekt vandaag nog naar Sint Maarten. De Franse kant van het eiland is totaal verwoest, er vielen daar tien doden.  

Meest gelezen