Naples, Florida
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Vlaamse vrouw in Florida: "Het ziet er echt niet goed uit"

Sonja Gevaerts woont in Naples, Florida, waar orkaan Irma aan land gegaan is. Net als vele anderen heeft ze veiliger oorden opgezocht. Ze wacht bang af of en hoe haar huis, dat ze pas in januari gekocht heeft, orkaan Irma zal doorstaan. Bovendien is er nog de verwachte stormvloed. "Ik weet niet hoe het er hier gaat uit zien."

Sonja Gevaerts woont normaal gezien in de stad Naples, Florida, maar is net zoals zovelen gevlucht voor orkaan Irma. Momenteel is ze in Fort Myers, Florida, op zo'n 30 mijl van haar woonplaats.  "Wij hebben aan ons huis nog geen zogenoemde storm shutters, beveiliging voor ramen, dus zijn we gevlucht naar vrienden", vertelt ze in "De ochtend" op Radio 1.

"Wij hebben absoluut geen idee hoe het is in Naples", zegt ze. "De laatste uren is hier ook de elektriciteit uitgevallen. Het is hier nu nacht, alle ramen zijn bedekt. Geen idee waar en hoe we er hier morgenvroeg gaan uit komen." De voorspellingen zijn alleszins niet goed. "De eerste landfall van Irma in de Verenigde Staten was in Florida Keyes, de tweede in Naples. Ik denk niet dat het er goed uit ziet."

Gevaerts vertelt dat ze haar huis pas in januari gekocht heeft. "Ik hoop voor het beste, maar ik vermoed dat het er niet goed gaat uitzien. Ik vrees veel schade." En ze heeft nog andere grote zorgen. "Als je in Florida een huis koopt, zeggen ze er niet bij dat je er best een flood insurance bij neemt, een aparte verzekering voor schade door water. Die heb ik dus niet."

Als verpleegkundige in het Disaster Relief Team beleeft Gevaerts ook een professioneel moeilijke tijd. "Elk uur krijg ik oproepen om ergens hulp te gaan verlenen. Het hangt er allemaal van af. Als ik thuis geraak, ben ik zeker bereid om te helpen."

"Het is heel zwaar voor iedereen, in het algemeen, ook voor de noodhulpverleners. Het is allemaal goed georganiseerd, maar orkaan Irma... Je weet niet hoe de nabije toekomst er gaat uit zien."

Want niet alleen de orkaan zelf, maar ook de verwachte storm surge, de stormvloed, kan nog heel wat aanrichten. "Het gevaar is dat het water van de Golf Van Mexico ons nog gaat overspoelen."

Meest gelezen