© Reporters / Michel Gouverneur

Politierechter: "We kunnen met zijn allen een steentje bijdragen om vluchtmisdrijf te vermijden"

De strijd tegen vluchtmisdrijven is er één van ons allemaal. Dat is de boodschap van politierechter Kathleen Stinckens in "Hautekiet" op Radio 1. "Het is niet alleen een kwestie van strenger straffen of wagens met een alcoholslot uitrusten. We moeten beseffen dat alcohol en verkeer niet samengaan en dat duidelijk maken aan vrienden en kennissen die het daar niet zo nauw mee nemen".

Dit weekend stierven er twee jonge mensen in het verkeer: een scoutsjongen uit Beerse en een chiroleidster uit Ertvelde. De twee bestuurders sloegen op de vlucht. Het is jammer genoeg geen uitzonderlijk fenomeen: vorig jaar stierven er 21 mensen in een ongeval met vluchtmisdrijf. Naast de dodelijke slachtoffers raakten in 2016 ook nog 4937 mensen gewond na een ongeval waarbij de dader op de vlucht sloeg.

Strengere straffen voor daders

Wat kunnen we doen tegen zo'n vluchtmisdrijven? De vereniging Ouders van Verongelukte Kinderen vraagt dat daders meteen enkele dagen in voorlopige hechtenis worden genomen.  "Dit om een duidelijk signaal te geven aan de bevolking dat je voor een dodelijk vluchtmisdrijf meteen achter de tralies vliegt."

Vorige zomer verhoogde de regering de straffen. Wie vluchtmisdrijf pleegt en een slachtoffer gewond achterlaat, riskeert vanaf eind december ook een celstraf en de straffen voor recidivisten, bestuurders die verschillende keren op hetzelfde misdrijf betrapt worden, worden verdubbeld.

Maar helpt het om strenger te straffen?

"Strenger straffen klinkt vaak goed, maar we moeten vooral zorgen dat de straffen aangepast zijn aan de daders. Een bedrijfsleider raak je bijvoorbeeld veel harder door hem een intensieve cursus te laten volgen dan door hem een zware boete te laten betalen.", aldus Stef Willems van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid. Hij wijst er ook op dat de kiem van het probleem moet worden aangepakt. "Heeft de dader een alcoholprobleem? Totaal geen verantwoordelijkheidszin in het verkeer? Dan proberen we hem of haar dat tijdens een intensieve cursus bij te brengen."

Zo'n cursus is een alternatieve maatregel die wordt opgelegd door de politierechter (al dan niet samen met een andere straf zoals een geldboete) en is vaak een efficiënte manier om daders te confronteren met (de gevolgen van) hun rijgedrag.

Een auto is een moordwapen. Wie gedronken heeft, beseft dat vaak niet.

Stef Willems, Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid

Verantwoordelijkheid van ons allemaal

Volgens politierechter Kathleen Stinckens wordt er te vaak enkel gekeken in de richting van politie en justitie. "Dan is het kwaad al geschied", zegt ze. Stinckens benadrukt dat het eigenlijk een verantwoordelijkheid is van ons allemaal.

Uit onderzoek blijkt dat in bijna de helft van de gevallen van vluchtmisdrijf de dader onder invloed was van alcohol of drugs. "We moeten eindelijk eens gaan beseffen dat alcohol en autorijden niet samengaat. Zie je vrienden die te veel gedronken hebben richting de auto stappen, probeer ze dan te overtuigen om toch niet zelf te rijden, pak desnoods hun sleutels af". Ook Stef Willems van het BIVV benadrukt dat er dringend een mentaliteitswijziging moet komen in ons land. "Een auto is een moordwapen, en wie gedronken heeft, beseft dat vaak niet. In Scandinavische landen is dronken rijden totaal not done."  

Meest gelezen