Spanje legt Facebook een boete van 1,2 miljoen euro op

De Spaanse privacycommissie legt Facebook een boete van in totaal 1,2 miljoen euro op. Volgens de commissie schendt het sociale netwerk meerdere regels.  Er zijn drie overtredingen, twee ernstige en een zeer ernstige.

De zeer ernstige overtreding betreft het gebuik van zogenoemde beschermde gegeven van de gebruikers van Facebook, onder meer  voor publiciteitsdoeleinden. De commissie legt hiervoor een boete van 600.000 euro op.

Voorts zegt de commissie dat Facebook zijn gebruikers onvoldoende informeert over het gebruik van gegevens die iets zeggen over de ideologie, sekse, levensovertuiging en persoonlijke smaken. Het sociale netwerk beschikt niet over de ondubbelzinnige en specifieke toestemming van de gebruikers om die gegevens te gebruiken. Dat zijn juridische randvoorwaarden.

De commisise neemt voorts aanstoot aan het feit dat gegevens van gebruikers "die geen doel meer dienen" niet voldoende verwijderd worden, ook niet als de gebruiker daar specifiek om vraagt. Facebook zou de informatie tot 17 maanden bewaren via een cookie.

Daarnaast worden de gebruikers niet geïnformeerd dat gegevens over hen verzameld worden via onder meer cookies op andere sites die een Like-knop bevatten. Hetzelfde geldt voor niet-Facebook-gebruikers die op dergelijke site uitkomen.

Beroep

In een reactie zegt Facebook het niet eens te zijn met de kritiek en in beroep te gaan tegen de boete. Volgens het bedrijf bepalen de gebruikers zelf wat ze op Facebook zetten en gebruikt het geen gegevens over levensovertuiging in advertenties.

Spanje is niet het eerste land waar Facebook het aan de stok krijgt met de privacy-autoriteiten. Het sociale netwerk kreeg al een boete van de Franse waakhond en ook in onder meer ons land en Nederland lopen er onderzoeken naar het al dan niet overtreden van de privacy-regels.

Eerder dit jaar kreeg Facebook nog een boete van 110 miljoen euro van de Europese Commissie omdat het bedrijf informatie bij de overname van WhatsApp verzwegen zou hebben.  Facebook had destijds beweerd dat het niet mogelijk zou zijn om de gebruikers van Facebook en WhatsApp te koppelen, maar twee jaar later bleek dat toch mogelijk te zijn.

Meest gelezen