AFP or licensors

Zes dagen Irma, en nog is de storm niet gaan liggen: een overzicht 

Al zes dagen houdt Irma het Caraïbische gebied en Florida in de ban. Over het aantal dodelijke slachtoffers bestaat nog onduidelijkheid, maar de materiële schade is gigantisch. Intussen is de recordorkaan afgezwakt tot een tropische storm, maar nog blijft hij erg veel overlast veroorzaken. 

Wat orkanen betreft, zijn de inwoners van de Caraïben wel wat gewend. Maar Irma was van een andere orde. "Dat besefte ik toen het dak zomaar van mijn huis werd getild", getuigde een inwoonster van Barbuda. Het eiland dat deel uitmaakt van de Kleine Antillen, was het eerste dat woensdag in de vroege ochtend de volle laag kreeg van Irma.

De inwoners waren gewaarschuwd: Irma was aangekondigd als een orkaan van categorie 5, "extreem gevaarlijk" en "potentieel catastrofaal". De orkaan beukte met windsnelheden van 300 kilometer per uur in op Barbuda. Het resultaat laat zich raden: het eiland is grotendeels verwoest en volgens de premier "zo goed als onbewoonbaar".  De heropbouw zal naar schatting 100 miljoen dollar kosten.

Nederland houdt nationale actiedag voor zwaar getroffen Sint-Maarten

Een paar uur later was Sint-Maarten aan de beurt. Met dezelfde kracht raasde Irma over het eiland en liet ook daar een spoor van vernieling na. "Alsof er een atoombom is ontploft", zo omschrijft een correspondent de aanzienlijke materiële schade. De meeste slachtoffers vielen op het Franse deel van het eiland. Ook het eiland Anguilla is zwaar getroffen door de doortocht van Irma.

De toestand op Sint-Maarten is nog altijd zeer chaotisch: er is sprake van een grimmige sfeer en talloze plunderingen. De Nederlandse regering stuurt noodhulp en troepen naar haar voormalige kolonie. Komende vrijdag houden de Nederlanders een nationale actiedag om geld in te zamelen voor het zwaar getroffen Sint-Maarten.

Mediacentrum Defensie MCD@mindef.nl Foto Gerben van Es

De Amerikaanse regering had ook de noodtoestand uitgeroepen op Puerto Rico en de Maagdeneilanden, maar zij ontsnapten grotendeels aan de monsterorkaan.

Met dezelfde razende kracht -nog altijd categorie 5- leek Irma op te rukken naar de Dominicaanse Republiek en Haïti. Vooral voor het zeer arme Haïti, al meermaals het slachtoffer van natuurgeweld, hielden hulporganisaties het hart vast, maar beide eilanden ontkwamen grotendeels.

In de loop van donderdag vormden zich in de Atlantische Oceaan naast Irma nog twee andere orkanen, zodat er drie tegelijk in het gebied rondraasden. José volgde deels in het spoor van Irma, maar zaaide gelukkig minder vernieling. Katia raasde in de Golf van Mexico, maar was veel minder krachtig dan Irma, die meerdere orkaanrecords verpulvert. Irma is de langst orkaan die het langst met zo'n enorme intensiteit door de weerdiensten is geregistreerd.

Tien doden in Cuba

Op vrijdag raasde Irma, met nog altijd windsnelheden van ruim 260 kilometer per uur, over de Bahama's en Cuba. Vooral in Cuba richtte de orkaan zware schade aan. Er vallen ook tien doden in Cuba, vooral in de hoofdstad Havana. 

In totaal zijn in de Caraïben al 38 doden geteld.

AFP or licensors

Met het weekend in zicht zette de Amerikaanse staat Florida zich schrap voor de komst van Irma. Een derde van de bevolking werd geëvacueerd. Zondagavond kwam Irma als een orkaan van categorie 5 aan land op de eilandengroep Florida Keys.  

Irma verplaatste zich zeer traag, maar zwakte boven het vasteland snel af tot categorie 1. In afgezwakte vorm trok Irma afgelopen nacht over de dichtbevolkte regio rond de stad Tampa, aan de westkust van Florida. Er vielen drie doden.

Vooral de kuststeden Napels en Tampa Beach kregen het zwaar te verduren. Het lagere stadsdeel van de miljoenenstad Miami kwam onder water te staan. Bijna driekwart van de stad zit nog altijd zonder stroom. 

Overstromingen

Sinds vanmiddag is Irma geen orkaan meer, maar een tropische storm. Toch richt hij nog altijd aanzienlijke schade aan. Zo zitten miljoenen huishoudens zonder stroom. Bovendien zijn er in de stad Jacksonville  overstromingen die volgens de meteorologische dienst records breken.  

Ook in Georgia en Alabama, waar Irma straks nog wordt verwacht, wordt gevreesd voor overstromingen. Aan de kustgebieden en op de eilanden zijn evacuaties bevolen. 

Verwacht wordt dat Irma vanavond het zuiden van de staat Georgia zal bereiken en misschien ook het oosten van Alabama. Tegen morgenmiddag zou de storm moeten degraderen tot een tropische depressie. 

Meest gelezen