Verkiezingen in Noorwegen

Noorwegen trekt naar de stembus. Het wordt een nek-aan-nek race tussen centrum-rechts en centrum-links.  

Ze zouden respectievelijk 85 en 84 zetels halen in het parlement. Huidig premier Erna Solberg van de conservatieven wil de belastingen naar omlaag om de groei aan te zwengelen. Links wil meer taksen voor een betere openbare dienstverlening. De olie-industrie kijkt met argusogen naar de uitslag, want wellicht zal één of meer kleine partijen over de meerderheid beslissen. De kiesdrempel ligt op 4 % en een vijftal partijtjes kunnen daar over springen, waaronder de Groenen. De lage olieprijs speelde de economie én de regering parten, maar de recente prijsverhogingen hebben de motor weer doen aanslaan. Daardoor is Labour zijn voorsprong op de conservatieven kwijtgespeeld. De werkloosheid, die een nooit geziene 5 % had bereikt, neemt weer snel af en ligt al op 4,3 %. Als de Groenen mee in de regering zouden stappen, dan wordt elke discussie hachelijk. Zij willen af van alle olieboringen en de vervuiling die ermee gepaard gaat. Maar ook andere partijen willen een inperking van de boorzones. De eerste exitpolls komen er vanavond maandag aan.

Meest gelezen