Reporters die net niet wegwaaien: ze wekken bewondering op, maar ook wrevel

Ze zijn de afgelopen dagen volop in beeld geweest: verslaggevers die de bevolking oproepen om binnen te blijven tijdens de orkaan, maar zelf kniehoog in het water staan of net niet wegvliegen. Het wekt bewondering op, maar ook wrevel. "Waarom sturen nieuwszenders hun reporters tijdens een orkaan de straat op? Geef zelf het goede voorbeeld", klonk het op de sociale media.

Geëvacueerd worden of binnenblijven. Dat waren de opties voor de bevolking van de gebieden waar de orkaan Irma langs raasde. Maar er was ook een groep die dat advies -letterlijk- in de wind sloeg: reporters. In doorweekte regenjassen, het gezicht kletsnet, het haar helemaal verwaaid, probeerden ze verslag uit te brengen van de extreme weersomstandigheden.

Met beelden als deze, spande de Amerikaanse nieuwszender dagenlang de kroon:

Zich staande houden en het geraas van de wind overstemmen was geen sinecure. Zo werd Bill Weir van CNN tijdens zijn live verslag vanuit Key Largo, Florida, ei zo na de lucht in getild door een windstoot.

Het indrukwekkendste beeld werd geleverd door weerkundige Mike Seidel van de Weather Channel, die wel héél dicht bij de actie kwam.

De beelden van reporters die de storm trotseren zijn overigens niet nieuw. De eerste verslaggever die een orkaan live in beeld bracht, was Dan Rather van CBS News. In 1961 was hij in Houston, Texas, voor de doortocht van orkaan Carla. Kijkers zagen voor het eerst wat voor een impact een orkaan heeft op een stad.  

"Ik geloof jullie zo ook wel"

Maar meer dan een halve eeuw later komt er via de sociale media ook kritiek op de bijdragen van de reporters ter plaatse. Sommige kijkers vinden dat zij nodeloos het gevaar opzoeken, of hebben vragen bij de nieuwswaarde van de live-bijdragen, zeker wanneer de omstandigheden die bijna onmogelijk maken.

"Begrijp me niet verkeerd: jullie doen ongelooflijk nuttig werk, maar dit is vragen om een drama", was een reactie. Of "Wie heeft die reporters gezegd dat we hen middenin de storm willen zien staan? Ik geloof ze zo ook wel. Ga naar binnen". "Dit is niet veilig. Geef zelf het goede voorbeeld", klonk het ook.

En zoals altijd waren er ook twitteraars die de draak steken met de reporters in het oog van de storm. Zoals deze:

Meest gelezen