Nicolas Maeterlinck

Vlaams-nationalisten ontgoocheld over N-VA-strategie, stemmen voor Vlaams front klinken weer luider

De aankondiging van N-VA-voorzitter Bart De Wever om in de campagne voor de verkiezingen van 2019 te focussen op economie, veiligheid en identiteit, wekt woede in Vlaams-nationalistische kringen. De stemmen voor een nieuwe politieke Vlaamse frontvorming klinken weer iets luider. De Vlaamse Volksbeweging stelt zich vragen.

"Dit is een strategische misser van formaat van de N-VA", reageert Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang. "Het is zoals Groen zou zeggen dat het zich niet meer op het ecologische focust. Dit ondermijnt het DNA van de N-VA." Volgens Van Grieken is alles communautair geladen. "Denk maar aan Geert Bourgeois die het op 11 juli nog had over de 7 miljard die vanuit Vlaanderen naar Wallonië vloeit."

"Alle Vlaams-nationalistische krachten moeten zich bezinnen", vindt de VB-voorzitter. "Als de grootste communautaire partij het niet doet, moeten wij de handen in elkaar slaan zodat Bart De Wever naar ons luistert."

"Wij moeten creatief zijn"

Vuye & Wouters sluit Vlaamse frontvorming niet uit. "Als de N-VA het communautaire laat vallen, zijn wij verplicht om met iets naar buiten te komen", zegt Hendrik Vuye. "De traditionele partijen hebben alles natuurlijk goed vergrendeld, met de kiesdrempel en de partijfinanciering. Wij moeten dus creatief zijn."

Vuye kijkt daarvoor in de richting van de LDD, maar ook in de richting van Vlaams Belang. "Maar wij zeggen zeer duidelijk dat we geen VB'ers zijn." Over hoe een eventuele samenwerking er concreet moet gaan uitzien, wil Vuye nog niets zeggen. "Wij zullen daarover communiceren als onze plannen klaar zijn, maar wij laten alle pistes open." 

"Mollenwerk Franstalige partijen kan doorgaan"

De Vlaamse Volksbeweging, die erg nauwe banden met de Vlaams-nationalisten onderhoudt, stelt zich voorzichtig vragen. Voorzitter Bart De Valck heeft begrip voor de partijpolitieke kant van het verhaal, maar vraagt duidelijkheid over de langetermijnvisie van de N-VA.

"De partij wil politiek en electoraal cashen op economische successen en op een straf veiligheids- en immigratiebeleid. Daarin heeft de N-VA-voorzitter, als partijman, groot gelijk", aldus Valck. "Nochtans is hij eveneens historicus. En dat doet de VVB toch wel de vraag stellen wat de Vlaamse strategie van Bart De Wever op langere termijn inhoudt."  

"Een verdere verzegeling van de communautaire diepvries betekent dat het mollenwerk van Franstalige politieke partijen in Brussel en Vlaams-Brabant ongestoord kan verdergaan", zegt De Valck. "Daarom zal de VVB nauwer dan ooit contact houden om de partij te wijzen op de gevaren van het doodlopende straatje dat ze dreigt in te slaan."

Bart De Valck kijkt naar Catalonië, waar burgerbewegingen en politieke partijen hebben samengewerkt. "Wat houdt de N-VA tegen om de Vlaamse onafhankelijkheid te promoten?", zegt hij "in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Meest gelezen