Videospeler inladen...

VN over Rohingya: "Klassiek voorbeeld van etnische zuivering"

Volgens VN-commissaris voor de Mensenrechten Zeid Ra'ad al-Hussein is de behandeling van de Rohingya in Myanmar "een klassiek voorbeeld van etnische zuivering". Dat heeft hij gezegd bij de start van de VN-Mensenrechtenraad in Genève.

Een volledige evaluatie van de huidige toestand van de Rohingya-minderheid kan de VN niet maken, omdat Myanmar de VN-mensenrechtenonderzoekers de toegang tot het land heeft geweigerd, zegt Zeid Ra'ad al-Hussein. Maar hij zegt dat het er de schijn van heeft dat het gaat om "een klassiek voorbeeld van etnische zuivering". 

De VN-commissaris roept de regering van Myanmar op om een einde te maken aan "haar wrede militaire operatie". Hij noemde die duidelijk niet in verhouding tot de aanvallen van moslimrebellen op politiekantoren vorige maand. 

De voorbije maand zijn bijna 300.000 Rohingya, een moslim-minderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar, naar buurland Bangladesh gevlucht voor het escalerende geweld in de deelstaat Rakhine.

Dalai lama: "Boeddha zou de Rohingya geholpen hebben"

De dalai lama, de Tibetaanse spirituele leider,  heeft zich bij het rijtje Nobelprijswinaars gevoegd dat zich heeft uitgesproken over de toestand in Myanmar. "De mensen die de moslim-minderheid opjagen zouden zich Boeddha moeten herinneren", zei hij.  "Hij zou die arme moslims zeker geholpen hebben."

Ook de dalai lama richtte zich tot regeringsleider Aung San Suu Kyi van Myanmar. Hij maande haar aan om een vreedzame oplossing te vinden voor de crisis. "Ik roep u en uw collega's op om de hand uit te reiken naar alle geledingen van de gemeenschap om te proberen om  vriendschappelijke banden te herstellen binnen de bevolking in een geest van vrede en verzoening", zegt hij in een brief.

Meest gelezen