Meest recent

  Marnik Aerts

  Waarom rijdt een bestuurder door na een ongeval?

  De twee vluchtmisdrijven van afgelopen weekend doen bij velen opnieuw de vraag rijden waarom bestuurders wegrijden na een - soms dodelijk - ongeval. Een gebrek aan moreel besef is niet de enige oorzaak.

  Het afgelopen weekend gebeurden twee dodelijke ongevallen met vluchtmisdrijf. In  Vosselaar kwam een jongen van 18 om het leven toen hij werd aangereden door een 25-jarige autobestuurder. In Ertvelde gebeurde een gelijkaardig ongeval. Daar stierf een 22-jarige fietser toen ze werd aangereden door een 39-jarige bestuurder. In beide gevallen was de bestuurder onder invloed.

  Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) deed onderzoek naar vluchtmisdrijf op basis van de mensen die bij hen een sensibiliseringscursus komen volgen. Uit de cijfers blijkt dat het meestal mannen zijn die vluchtmisdrijf plegen. Meer dan 50 procent was jonger dan 25 jaar.

  Verdovende middelen of angst voor imago

  Daarnaast blijkt ook dat mensen vluchten om verschillende redenen. Een van de belangrijkste is alcohol en drugs, waardoor bestuurders minder rationele beslissingen nemen.

  In 42 procent van de gevallen was de bestuurder onder invloed van alcohol of andere verboden middelen. Soms zijn hun papieren niet in orde en zijn ze bang om daarvoor gestraft te worden. Dat vluchtmisdrijf plegen beschouwd wordt als een nog veel ernstiger feit, komt bij sommige bestuurders niet in hun hoofd op.

  Soms speelt ook de angst voor reputatieverlies een rol, zegt Stef Willems van het BIVV. "Ze maken zich zorgen over hun imago en sociale positie." Wanneer een ongeval zich afspeelt op een verlaten weg of er enkel materiële schade is zoals een autospiegel of een verkeersbord, kan de bestuurder sneller in de verleiding komen om de plek te ontvluchten.

  Gokkers en hufters

  Een kleine groep van daders is niet echt bang voor de gevolgen van een ongeval, maar heeft eerder een gebrek aan moreel besef. Die mensen kunnen volgens het BIVV in twee groepen worden verdeeld. Enerzijds zijn er gokkers die houden van risico's nemen en zich niet ongerust maken over de gevolgen. De andere groep zijn hufters, die rationeler zijn, maar geen rekening houden met anderen. Ze zijn ervan overtuigd dat ze geen schuld hebben aan het ongeval.