Weinig verdachten wachten thuis proces af met enkelband

Amper 7 procent van de verdachten in voorlopige hechtenis wacht zijn proces thuis af onder elektronisch toezicht. Dat schrijft het Laatste Nieuws. Het aantal verdachten met een enkelband in voorarrest verschilt verder heel sterk van regio tot regio. 

Sinds 2014 kunnen gedetineerden hun hechtenis thuis onder elektronisch toezicht uitzitten, om de overbevolking in de gevangenissen tegen te gaan. Vorig jaar werd beslist dat 7 procent van de gedetineerden in voorlopige hechtenis een enkelband mocht dragen. Dat blijkt uit cijfers van minister van Justitie Koen Geens.

Om iemand op te sluiten in voorhechtenis, moet er wel aan enkele voorwaarden voldaan zijn. Zo moet er bijvoorbeeld een gevaar zijn dat de verdachte op de vlucht slaat, dat hij met iemand praat over de zaak en zo het onderzoek tegenhoudt, of dat hij nieuwe feiten begaat. 

"Maar bij de enkelband worden die gevaren niet altijd ingedekt," zegt de Mechelse onderzoeksrechter Philippe Van Linthout. "Iemand kan perfect met zijn enkelband thuis opnieuw drugs dealen. Er zijn ook al mensen geweest die hun enkelband hebben doorgeknipt. Dat sluit je uit als je iemand in de gevangenis plaatst."

Verschillen per regio

Opvallend is ook dat er grote verschillen zijn tussen regio's onderling. Zo heeft een verdachte in Antwerpen vijftig keer meer kans op een enkelband dan in Dendermonde. "Dat is iets waar we nog moeten aan werken," zegt Van Linthout. "We zijn daarover in gesprek met de minister. Maar sommige onderzoeksrechters weigeren het toe te passen omdat het principe van de enkelband nog niet goed geregeld is."

"Iemand die thuis wordt opgesloten met een enkelband, mag niet naar buiten. Ook niet om te gaan werken, of naar de bakker te gaan. Iemand anders wordt dan verantwoordelijk voor die persoon. Maar de familie ziet dat soms niet zitten."

Verder heeft men er ook geen rekening mee gehouden dat sommige gedetineerden therapie nodig hebben voor een verslavingsproblematiek. "Van thuis uit is dit moeilijk te organiseren. In de gevangenis daarentegen is er een psychosociale dienst, " vervolgt Van Linthout. "Er moet dus nagedacht worden over een goed georganiseerd alternatief. Want wij willen de enkelband graag op een goede manier kunnen toepassen. Wij worden immers niet betaald om mensen in de gevangenis te steken, wij worden betaald om een goede oplossing te vinden." 

Wij worden niet betaald om mensen in de gevangenis te steken, wij worden betaald om een goede oplossing te vinden.

Onderzoeksrechter Philippe Van Linthout

Meest gelezen