AP

Controversiële PewDiePie doet het weer: hij gebruikt het N-woord

Een van de populairste videomakers van YouTube heeft opnieuw van zich laten horen: PewDiePie zei tijdens een van zijn wekelijkse liveshows het beledigende woord nigger (neger, red.) en veroorzaakt daarmee nogmaals ophef.

PewDiePie heeft ruim 57 miljoen abonnees op YouTube en is een klinkende naam onder vloggers.  Sinds april maakt hij een wekelijkse liveshow bij concurrent Twitch. Daar liet hij gisteren tijdens een gestreamd videospelletje het scheldwoord nigger vallen. PewDiePie zelf had het onmiddellijk door en probeerde de situatie recht te trekken.  "Ik bedoel het niet slecht", klonk het. Toch was het kwaad geschied. 

Zijn grappen worden niet altijd gesmaakt

PewDiePie, de alias van de 27-jarige Zweed Felix Kjellberg, is niet aan zijn proefstuk toe. Eerder moest hij zich verantwoorden voor antisemitische grappen en grollen in zijn video's.

Hij liet bijvoorbeeld twee Indiërs een bordje vasthouden met daarop "Dood aan alle joden". Disney zette toen de samenwerking stop. Disney werkte samen met PewDiePie op YouTube via Maker Studios, dat de reclameregie voor verschillende vloggers voor zijn rekening neemt.

PewDiePie ontkende met klem dat hij een antisemiet of racist is. Hij wil met zijn video's aantonen hoe gek de moderne (online)wereld is. "Mensen zouden alles doen voor een handvol dollars, maar ik begrijp dat sommige grappen provocerend zijn", reageerde hij. Vorig jaar werd PewDiePie nog tijdelijk geschorst bij Twitter omdat hij grappen had gemaakt over "de zogenoemde Islamitische Staat".

Meest gelezen