Hoezo, Aziatische acteurs zijn niet expressief genoeg?

Op Twitter circuleert de hashtag #ExpressiveAsians als reactie op de stelling dat Aziatische acteurs en actrices niet expressief genoeg zouden zijn. "Ze zijn erg gereserveerd als het op emoties aankomt", liet een niet nader genoemde regisseur (die castings regelt) optekenen in het boek "Reel inequality: Hollywood actors and racism". 

Het boek van Nancy Wang Yuen is al een jaar uit, maar lokt controverse uit sinds de discussie over Aziatische acteurs in Hollywood vorige week opdook in het digitale magazine Paste.  "Als ze voor zaken achter een computer zitten of ze een wetenschapper moeten vertolken, dan lukt het, maar als ze echt moeten acteren, dan vormt het een uitdaging", wordt de regisseur geciteerd. 

Op Twitter liet de reactie uiteraard niet op zich wachten met als prominente hashtag #ExpressiveAsians om te bewijzen dat Aziatische Amerikanen wél emoties kunnen tonen.  Hieronder een beperkte selectie:

Hollywood te blank of te wit

De filmindustrie van Hollywood krijgt al een tijdje kritiek te slikken. Zo barstte vorig jaar de discussie in alle hevigheid los of de Oscar-selectie niet te wit/racistisch is. Voor het tweede jaar op rij werden toen alleen blanke acteurs genomineerd voor de felbegeerde prijzen.  

Vorig jaar deed ook de hashtag #StarringJohnCho de ronde en verscheen zelfs een gelijknamige website. De Koreaans-Amerikaanse acteur John Cho vertolkte een rol in "Star Trek beyond". Hij werd toen als voorbeeld gebruikt dat er wel degelijk Aziatisch-Amerikaanse acteurs bestaan en dat ze evengoed een hoofdrol kunnen vertolken. Cho's gezicht werd gephotoshopt op posters van bekende films.

Meest gelezen