"Romantisch? Hier is helemaal niets romantisch aan"

Het werkt in romantische films, zonder twijfel, maar in het dagelijkse leven is het blijkbaar moeilijker om serenades aan je ex-geliefde verkocht te krijgen. Ook al waren de eerste reacties op het liefdesinitiatief van Luke Howard, die piano zou blijven spelen in een park in Bristol, Groot-Brittannië, totdat zijn ex-liefje opnieuw met hem een relatie zou aangaan, aanvankelijk positief, zijn actie keerde zich snel tegen hem, zowel op nieuwsmedia als op sociale media. En dat had dan niet alleen te maken met het feit dat het om een pr-stunt zou kunnen gaan, om zijn muziekcarrière een boost te geven, maar vooral met het feit dat hetgeen hij deed eerder "creepy" was.

In ieder geval ging het verhaal van de 34-jarige Howard afgelopen weekend snel viraal. Hij verdedigde zijn actie in diverse Britse media als volgt: "Het mag misschien vreemd lijken, maar zij heeft mijn hele leven omvergegooid. Het ziet er nu helemaal anders uit. Er is bovendien niets slechts gebeurd, wat ons uit elkaar deed gaan. Anderen sturen misschien bloemen of een sms om het goed te maken. Maar ik doe het met muziek."

"Ik ben er kapot van. Het enige wat ik kon doen leek me op de piano te spelen. De bedoeling is te blijven spelen totdat ze iets van zich laat horen", besloot Howard. 

Aanvankelijk kwam nog een groep parkbezoekers de man aanmoedigen, maar al snel keerde het initiatief zich tegen hem, zowel op nieuwsmedia als op sociale media.

Onder de titel "Waarom we allemaal niet onder de indruk zijn van de man die zijn vriendin publiekelijk probeert terug te winnen" argumenteerde de Britse lifestylewebsite Stylist dat dit gedrag eigenlijk verontrustend is en dat het onmogelijk goedgekeurd kan worden. "Dat het verhaal zo’n wereldwijde respons krijgt, heeft vooral te maken met het feit dat vele vrouwen dit meemaken, gemanipuleerd worden om iemand langer aan zich te binden. Als een vrouw zegt dat ze geen relatie met je wil, dan wil ze ook geen relatie met jou. Geloof haar tenminste", aldus de website.

Nieuwswebsite New Statesman omschreef de pianist als "irritant" en een "cliché-stalker". Metro vond de man allesbehalve romantisch. Volgens The Independent mag de man gelukkig zijn dat hij Luke heet en niet Lucy, want een vrouw met dit gedrag zou snel bestempeld worden als de zotte Glenn Close uit "Fatal Atraction", die uiteindelijk een levend konijn in de pot kookt om haar woede op haar ex-geliefde te onderstrepen. BBC News stelde luidop de vraag: "Is dit nu romantisch of angstaanjagend?"

Ook op sociale media werd Howards liefdesverklaring eerder afgekeurd dan opgehemeld:

Intussen heeft Howard ontkend dat het om een pr-stunt zou gaan. Hij heeft zich ook verontschuldigd, na alle hetze: "Het laatste wat ik zou willen is de persoon die ik graag zie, betrekken in iets wat haar pijn en schaamte zou opleveren." Hij besloot daarom te stoppen met zijn pianoserenade.

Meest gelezen