Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Actiedag in Frankrijk: "Eerste test voor Macron én zijn tegenstanders"

In Frankrijk is vandaag een actiedag. De vakbonden protesteren er tegen de nieuwe arbeidswet van president Emmanuel Macron. "Het is de eerste test voor Macron, maar ook voor zijn tegenstanders", legt VRT-journalist Steven Decraene vanuit Parijs uit. "De vraag is hoeveel mensen de vakbonden op de been gaan krijgen."

Wie vandaag in Frankrijk moet zijn, weze gewaarschuwd: de vakbonden hebben er opgeroepen tot een actiedag. Het trein- en luchtverkeer zal er wellicht danig in de soep draaien. Op sociale media zijn er voor 8 uur al de eerste berichten van verkeersproblemen.

(lees verder onder de tweets)

Al is het succes van de actiedag verre van zeker. "De grootste vakbond betoogt niet mee", zegt Decraene in "De ochtend". "Radicaal-links doet wel mee, maar de andere vakbonden laten hun leden vrij. De vraag is hoeveel van die mensen op straat al komen en daar zal het succes van afhangen." Volgens Decraene is het de eerste grote test voor president Macron. Sinds zijn verkiezing is zijn populariteit tanende. "Het is ook de eerste test van zijn tegenstanders", zegt hij. "Er zijn 180 manifestaties gepland over het hele land en 4.000 oproepen tot staking."

De grootste vakbond van Frankrijk doet niet mee vandaag

De vakbonden voeren actie tegen de nieuwe arbeidswet van Macron, dat was een van zijn verkiezingsbeloftes. "De arbeidswet moet meer soepel worden", zegt Decraene. "Zo moet een bedrijf bijvoorbeeld zelf kunnen onderhandelen met een personeelsvertegenwoordiger en niet met iemand van de vakbonden. Voor hen is dat verlies van macht." De bonden zelf noemen het de "uitholling van het sociaal statuut". Ook aan de nu erg ingewikkelde en omslachtige ontslagprocedures wordt gesleuteld.

Macron zelf is vandaag in de Franse overzeese gebieden. Hij bezoekt er de slachtoffers van orkaan Irma. De Franse president probeert daarmee de kritiek die er is tegen de Franse overheid in de kiem te smoren. Parijs zou te lang gewacht hebben om hulp te bieden. "De vraag is dan ook op welke beelden de Franse media vandaag gaan focussen: op de tienduizenden betogers in Parijs of op de president die zich slagvaardig toont bij de slachtoffers van de orkaan."

"Terzake" had gisterenavond een vooruitblik naar de actiedag vandaag. U kunt dat hieronder bekijken (vanaf 18.02).

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen