Kurt Desplenter

Alfred Gadenne, een man van het volk

Alfred Gadenne, de burgemeester van Moeskroen, is gisterenavond vermoord. Wie was de 71-jarige CDH'er die al 11 jaar de burgervader was van de Moeskroenenaren? Een portret.

Gadenne werd op 31 januari 1946 geboren in Lowingen, in de provincie Henegouwen. Nadat hij in 1982 zijn eerste stappen zet in de politiek voor de humanistische CDH, treedt hij bijna dertig jaar, in 2006, later pas echt in de voetsporen van zijn vader bij zijn aanstelling als burgemeester van Moeskroen.

Aangespoord door toenmalig burgemeester Jean-Pierre Detremmerie kreeg Gadenne in 1982 een plaats op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen en schopte hij het meteen tot schepen van Openbare Werken in Moeskroen. Hij werd zo de rechterhand maar tegelijkertijd ook een concurrent voor Detremmerie, want Gadenne blijkt zeer geliefd bij de Moeskroenenaren.

In de voetsporen van zijn vader

Stemmenkanon of niet, het zou meer dan dertig jaar duren vooraleer Gadenne de burgemeesterssjerp mocht omgorden. Dat gebeurde uiteindelijk in 2006 nadat een hervorming van het verkiezingssysteem ervoor zorgde dat het burgemeesterschap moet gaan naar de kandidaat met de meeste voorkeursstemmen. Het was al de derde keer dat Gadenne meer voorkeursstemmen achter zijn naam kreeg dan burgemeester Detremmerie.

Met zijn verkiezing als burgemeester trad Gadenne overigens in de voetsporen van zijn vader. Die was dertig jaar lang burgemeester van Lowingen, de gemeente die bij de gemeentefusie in 1976 bij Moeskroen werd gevoegd.

BELGA/KRAKOWSKI-ARNOLD

Gadenne was kort ook Waals parlementslid

Gadennes populariteit bleef ook op de hoofdzetel van CDH niet onopgemerkt en de humanisten moesten hem bijna verplichten om bij de regionale verkiezingen in 2009 op een lijst te gaan staan. Een keuze die goed  uitdraaide voor CDH want Gadenne werd verkozen als Waals parlementslid.

Echte ambities had Gadenne in Namen niet en in 2014 stond hij zijn plaats af aan zijn opvolgster Mathilde Vandorpe om zich enkel nog over Moeskroen te kunnen ontfermen. Dat de Moeskroenenaren hoog opliepen met Gadenne bleek trouwens in 2012 toen hij opnieuw meer dan 7.000 van de 57.000 inwoners kon overtuigen bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Gadenne had al vijftien jaar lang de gewoonte om dagelijks de poort van de begraafplaats van Lowingen, die recht tegenover zijn woning ligt, te openen en te sluiten. Die traditie werd hem op 11 september 2017 fataal toen hij 's avonds werd opgewacht en vermoord.

Meest gelezen