Natuurfotograaf en dierenrechtenorganisatie treffen schikking over felbevochten apenselfie

2011: kuifmakaak Naruto krijgt in de jungle het fototoestel van natuurfotograaf David Slater in handen en maakt lustig foto's van zichzelf. Selfies dus. Van wie zijn de auteursrechten eigenlijk? Van de aap of van de fotograaf? De zaak sleept al járen aan en eindelijk lijkt een overeenkomst in de maak: Slater staat 25% van de opbrengsten van de foto's af aan liefdadigheidsprojecten voor kuifmakaken in Indonesië.

Dierenrechtenorganisatie PETA had twee jaar geleden een rechtszaak aangespannen. PETA vindt dat aap Naruto voordeel moet halen uit de foto's. Een rechter oordeelde in januari 2016 echter dat de auteursrechten wel degelijk bij fotograaf Slater liggen. 

Slater en PETA hebben het nu op een financieel akkoordje geworpen want "ze willen beiden juridische rechten voor dieren uitbreiden". Daarom zal de fotograaf 25% van de opbrengsten afstaan aan het goede doel voor makaken.

David Slater

Van fotografie naar tennis

Slater vroeg eerder al aan Techdirt en Wikipedia om te stoppen met het gebruik van de - intussen wereldberoemde - selfies. Het werd een ware strijd voor hem over intellectueel eigendom. Want voor alle duidelijkheid: de freelancer werd er naar eigen zeggen niet rijk van, integendeel. 

"Elke fotograaf droomt van zulke foto's. Mocht iedereen die een foto gebruikte me een pond (Slater is Brits, red.) geven, dan had ik 40 miljoen pond en had ik een comfortabel leven. Ik probeer nu tenniscoach te worden. Ik verdien zelfs niet genoeg om mijn belastingen te betalen", vertelde Slater in juli nog aan The Guardian

Slater beweert ook dat het zijn verdienste is dat de makaak foto's nam. Hij stelt dat het dankzij zijn vindingrijkheid was dat de aap werd verleid om te klikken. "Het vergde veel van mijn kennis, en veel volharding én zweet van mijn kant."

"Ik had een comfortabel leven kunnen hebben"

Meest gelezen