Videospeler inladen...

Apple lanceert nieuwste iPhones: Niet veel nieuws onder de zon

Apple heeft zopas de nieuwste versie van zijn iPhone voorgesteld: de iPhone X. Ook de iPhone 7 en 7 Plus krijgen een upgrade, en met de nieuwe Apple Watch zal u voortaan kunnen bellen. De techwereld keek al maanden uit naar de presentatie van de nieuwste iPhone, maar echt vernieuwend is het toestel niet.

Tijdens het begin van de Keynote bracht Tim Cook hulde aan de slachtoffers van orkaan Irma. Hij beloofde ook dat Apple de slachtoffers ging helpen. Daarna werd overgegaan op de voorstelling van de iPhone 8 en 8 Plus, die respectievelijk de 7 en 7 Plus gaan vervangen.

Voor de voorstelling van de iPhone X begon Cook met de zin "one more thing”, de woorden die Apple-oprichter Steve Jobs steevast gebruikte om de laatste nieuwigheid bekend te maken. "We hebben veel respect voor deze woorden", klonk het.  

Weg met zwarte randen

"Met de nieuwe iPhone willen we de norm bepalen voor de volgende 10 jaar”, zei Cook. Hiermee verwees hij naar de eerste iPhone, die 10 jaar geleden de smartphone-industrie volledig herdefinieerde.

Op het eerste gezicht lijkt het toestel echter niet bijster vernieuwend. De iPhone X heeft geen “bezels”, het scherm loopt met andere woorden tot onder aan het toestel. Het volledige scherm werd eerder gebracht door Samsung met de Galaxy S 8 en door LG met de Q6.

Het toestel kan draadloos opgeladen worden, maar ook die toepassing wordt door andere smartphonebouwers gebruikt. De upgrades van de iPhone 7 en 7 Plus, die de namen iPhone 8 en 8 plus dragen, zijn eerder voorspelbaar. De toestellen krijgen ook een glazen achterkant en maken draadloos laden mogelijk.  

Touch ID verdwijnt

Tijdens de Keynote werd meermaals benadrukt hoe de iPhone X de toekomst van de smartphones zal bepalen. Met de randen die wegvallen en de mogelijkheid om draadloos op te laden lijken twee belangrijke geruchten bevestigd.

Een gerucht dat niet bevestigd werd, is dat de vingerafdruksensor aan de achterkant van de toestel terecht zou komen. In plaats daarvan maakt het toestel gebruik van Face ID.  Daarvoor heeft Apple nieuwe technologie ontwikkeld, waarmee het toestel ontgrendeld kan worden aan de hand van een 3D-scan van het gezicht van de gebruiker.

Apple beweert dat Face ID de gebruiker herkent, ook al heeft die een pruik of een bril op. Hoewel de technologie voor gezichtsherkenning al bestaat bij andere merken, beweert beweert Apple dat de kans op een foute gezichtsherkenning bij de Face ID 1 op 1 miljoen is. Het toestel kan dus niet ontgrendeld worden aan de hand van een foto, zoals weleens kan gebeuren bij Samsung.  

Animoji

Een toepassing die haar weg zal vinden naar social media zijn de animoji’s. In plaats van klassieke emoji's te sturen, kan je die zelf animeren. Het toestel maakt een opname van wat de gebruiker zegt en laat de animatie vervolgens die uitspraak doen.

Naast de iPhone werd ook de nieuwe Apple Watch voorgesteld. De nieuwe smartwatch van Apple zal het mogelijk maken om te bellen zonder smartphone, dankzij een ingebouwde simkaart. Met de meeste smartwatches is dat nog niet mogelijk. 

Op het einde van de Keynote werd nog gesproken over de nalatenschap van Steve Jobs. Het is dus even afwachten hoe het publiek zal reageren op de nieuwe iPhone, die vanaf 27 oktober besteld kan worden voor een minimumprijs van 999 dollar.  De iPhone X is vanaf 3 november beschikbaar in ons land en zal minimaal 1.159 euro kosten.

AFP or licensors

Meest gelezen