Belga

Bel20 nam even de kaap van 4.000 punten. Leve de 4!(?)

De Bel20, de selectie van de 20 belangrijkste aandelen op de Brusselse beurs, heeft vanmorgen opnieuw even de kaap van de 4.000 punten genomen. Ook begin mei piepte de Bel20 al even boven die 4.000 punten, maar daarvoor was het van eind 2007 geleden. Maar wat vertelt dat cijfer?

Toen de Bel20 op donderdag 4 mei dit jaar op het einde van een spannende handelsdag voor het eerst in tien jaar boven die 4.000 punten ging waren er op onze redactie welgeteld twee journalisten die even een kreet sloegen: mijn collega Steven Rombaut en ikzelf. Niet toevallig volgen we allebei het financiële nieuws en vinden we, zoals wel meer financiële waarnemers, die symboliek om van te smullen. Symboliek, meer is het in wezen ook niet.

Ongeziene crisis

Toch is die symbolische aandacht niet helemaal ongepast. Op 14 september 2007, overmorgen tien jaar geleden, beleefde Engeland een bankrun toen kredietverstrekker Northern Rock bekendmaakte dat ze noodhulp nodig had en genationaliseerd moest worden. Het was het begin van een ongeziene financiële crisis, waarbij een deel van de financiële wereld in september 2008 aan de rand van de afgrond kwam en waarbij die banken met belastinggeld moeten worden gered.

Dat redden heeft zware wonden veroorzaakt: een economische crisis en de Europese schuldencrisis verlammen ook in de jaren daarna onze economie. En net op die symbolische tiende verjaardag wordt even die kaap van de 4.000 punten genomen.  

Zorgen zijn vergeten

En toch. Of er nu een 4 voor staat, of het is 3.977 punten (de slotkoers van maandagavond), feit is dat de Brusselse beurs hoog noteert. In elk geval als je naar die voorbije tien crisisjaren kijkt, waarbij de bankencrisis de Bel20 onderuit haalde tot een dieptepunt van 1.527 punten in maart 2009 en waar het herstel enkele jaren later opnieuw flinke knauwen kreeg als gevolg van de eurocrisis. Maar die zorgen zijn vandaag allemaal vergeten: de bedrijfsresultaten zijn goed, de vertrouwensindicatoren staan op groen, de Europese Centrale Bank houdt de rente nog even op 0% en in de Verenigde Staten hebben de economische en fiscale beloftes van president Trump Wall Street tot ongeziene hoogtes gebracht een ook dat heeft een positief effect op de Europese beurzen.

Correctie of serieuze klim?

De vraag is: wat nu? Zijn we opnieuw op een hoogtepunt en komt de onvermijdelijke correctie nu snel? Of ligt er nog een serieuze klim in het verschiet, want het record van 4.756 punten (genoteerd op 23 mei 2007, amper 4 maanden voor het begin van de crisis) is nog ver weg. Niemand die daar een redelijk antwoord kan op geven.

Feit is dat veel parameters goed zijn maar dat er ook heel wat onzekerheden zijn: geopolitieke spanningen, een oververhitting van de Amerikaanse economie of de kredietbubbel die in China ontstaat en die soms verdacht veel op die van 2008 lijkt. Het is goed om dat in het achterhoofd te houden bij deze symbolische kaap en op deze symbolische verjaardag. Het pad van de beurs gaat niet altijd naar omhoog en ook al lijkt de afgrond vandaag veraf, zeker na een steile klim kunnen er venijnige kraters opduiken.

Meest gelezen