Jonas Hamers / ImageGlobe

Belgen deze zomer al 211.000 keer geflitst op Franse wegen

Belgen zijn deze zomer maar liefst 211.029 geflitst op Franse wegen. Dat is bijna een kwart meer dan vorige zomer. Mobiliteitsorganisatie VAB vermoedt dat veel Belgen te weinig rekening houden met de wisselende snelheidslimieten op autosnelwegen.

Als u de afgelopen vijf jaren met de auto in Frankrijk hebt gereden, is de kans groot dat u een paar weken later een eentalig Franse “avis de contravention” in de boete hebt gekregen, een flitsboete. En die boetes tikken aardig aan, want wie 1 km/u te snel rijdt, mag 45 euro overschrijven naar de Fransen, na correctie van de snelheid weliswaar.  

Sinds 2012 worden de boetes effectief ook geïnd en dat doet de Franse kassa rinkelen.  Kennelijk zijn Belgen hardleers, want jaar na jaar worden we meer geflitst. In juni, juli en augustus werden we een kwart meer geflitst dan in de zomer van 2016. En als de 8 eerste maanden worden opgeteld, werden er nu al 65% meer verstuurd dan in 2016. De VAB verwacht dat het aantal flitsboetes de komende jaren nog zal oplopen omdat er in Frankrijk alsmaar meer rijdende flitsauto’s steeds meer ingezet worden.

VAB vermoedt ook dat veel Belgen onvoldoende rekening houden met de wisselende snelheidslimieten op autosnelwegen rond en door steden in Frankrijk. Bij de meest actieve flitspaal in Montpellier, ligt de maximumsnelheid bijvoorbeeld op 90 km/u, omdat dit deel van de autosnelweg vlak bij de stad gelegen is. En zo zijn er nog meer plaatsen.   

Meest gelezen