Minister Weyts laat omstreden slachthuis Izegem sluiten

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) laat het slachthuis van Izegem sluiten. Het slachthuis kwam in opspraak na beelden van dierenmishandeling. De minister kondigt aan de controles op te drijven: "Wie denkt dat we het niet menen, zal het voelen."

Op de beelden van dierenrechtenorganisatie Animal Rights was te zien hoe dieren hardhandig worden aangepakt met stokken en elektrische piggelaars. "Die beelden sterken me in mijn ambitie om nóg sterker door te zetten, zowel op vlak van meer vereisten als op vlak van meer inspectie", benadrukte Weyts vanochtend in een eerste reactie. "We hebben de inspectiedienst verdubbeld. Die mensen gaan nu aan de slag." Vervolgens heeft de minister bevolen om het slachthuis te laten sluiten.

Het is tijd dat de slachthuissector zelf op zoek gaat naar de rotte appels

Ben Weyts, Vlaams minister van Dierenwelzijn

Oproep naar de sector op facebook

Op facebook reageert Weyts in een filmpje: "Diegenen die niet willen luisteren zullen moeten voelen. En dus laat ik het slachthuis in kwestie meteen sluiten. Op basis van de beelden, maar ook omdat er het een en ander mis blijkt te zijn met de infrastructuur. Dit is een sterke oproep aan de sector om zelf ook op zoek te gaan naar de rotte appels. Ofwel blijven de slachthuizen in Vlaanderen bestaan mét aandacht voor dierenwelzijn, ofwel verdwijnen ze.  De nadruk mag niet eenzijdig op voedselveiligheid liggen."

De minister belooft ook extra personeel voor de inspectie van slachthuizen. "We moeten gewoon méér mensen in de slachthuizen hebben." Het slachthuis in Izegem krijgt op dit ogenblik ook al inspecteurs over de vloer. "Op basis van de vaststellingen komt er alvast een rapport", aldus Weyts aan onze redactie.

Supermarktketens Delhaize en Colruyt hebben vanochtend, na het zien van de beelden ook meteen gereageerd. Delhaize heeft besloten om de samenwerking met het slachthuis stop te zetten en Colruyt bevriest de samenwerking voorlopig.

Voor het slachthuis van Izegem kwam ook al het slachthuis van Tielt in opspraak nadat Animal Rights daar ook beelden met verborgen camera had gedraaid. Daarop was te zien hoe het personeel heel hardhandig omging met de dieren die er geslacht werden. 

Meest gelezen