Bestuurder transportfederatie Febetra stapt uit adviesbureau Slovaakse postbusbedrijven

Roland Peeters, eigenaar van transportbedrijf Peethultra en lid van de raad van bestuur van transportfederatie Febetra, stapt uit SK Service. Dat is een Slovaaks adviesbureau dat onder meer Belgische transportbedrijven adviseert bij het oprichten van een Slovaaks filiaal van hun bedrijf.

Als oprichter van SK Service wordt Peeters door de socialistische transportvakbon BTB beschuldigd van het opzetten van schijnconstructies en onderhouden van postbusbedrijven voor Belgische transporteurs. In hun zogenoemde 'Zwartboek', dat de vakbond vorige week publiceerde, worden die praktijken aangeklaagd. Door Oost-Europese chauffeurs in te schrijven in Slovaakse filialen kunnen transporteurs die chauffeurs aan goedkopere arbeidsvoorwaarden laten rijden in België. 

In een reportage die VRTNieuws vorige week bracht, is te zien hoe het bedrijf van Peeters gelinkt wordt aan twee postbusbedrijven van Belgische transporteurs.

"Er zijn geen bewijzen van feitelijk wangedrag", zegt Isabelle De Maegt, woordvoerster van Febetra. "Peeters blijft dus aan als bestuurder van Febetra. Dat is vanmiddag zo besproken tijdens een bijeenkomst van de raad van bestuur."

"Maar om nog meer polemiek te voorkomen, een verkeerde perceptie niet in stand te houden en geen verdere negatieve schade toe te brengen aan het imago van Febetra, stapt Roland Peeters wel uit SK Service", aldus De Maegt.

In de raad van bestuur van Febetra zitten nog twee bestuurders die gelinkt worden aan Slovakije: Didier Michel en Hans Deer. Ook hun transportfirma's hebben Slovaakse filialen. De twee kantoren delen eenzelfde ruimte, met twee ingangen, vlak naast elkaar.

"Zolang er geen feitelijk bewijzen zijn van wangedrag, wordt er niet opgetreden tegen onze bestuurders", herhaalt de woordvoerster van Febetra. "Wij vragen al onze leden, zowel die in de raad van bestuur als de transportbedrijven die lid zijn van onze federatie, om de wet te respecteren".

Meest gelezen