Videospeler inladen...

Brexit-wet goedgekeurd door Britse parlement

Het Britse Lagerhuis heeft vannacht de brexit-wet goedgekeurd. Die moet garanderen dat alle Europese wetten worden omgezet in Britse wetgeving op het moment dat het VK uit de Europese Unie stapt in 2019. De wet wordt de volgende maanden mogelijk nog geamendeerd. 

Na 13 uur van toespraken werd de zogenaamde "EU Withdrawal Bill" vannacht goedgekeurd met 326 stemmen voor en 290 tegen. De wet moet voorkomen dat er lacunes vallen als Groot-Brittannië in de lente van 2019 -dat is althans het plan - uit de Europese Unie stapt. 

"Een machtsovername van de regering", zo noemde de oppositie de goegekeurde wet. Volgens Labour - dat tegen stemde - krijgt de regering teveel macht om wijzigingen aan te brengen in de wet zonder goedkeuring van het parlement.  Premier Theresa May verklaarde dat de wet "zekerheid en duidelijkheid" biedt.

De wet zal nu onder de loep worden genomen in een aantal parlementaire commissies. De kans is groot dat er daar nog wijzigingen zullen worden voorgesteld.  Ook binnen de conservatieve partij is niet iedereen even blij met de huidige teksten. Eind dit jaar komt er dan een finale stemming over de wet.

Meest gelezen