Brussel pompt 3,6 miljoen in Koninklijk Circus

De stad Brussel investeert 3,6 miljoen euro in de renovatie van het Koninklijk Circus. Dat is nodig om de concertzaal weer bruikbaar te maken. De stad gaat de zaal ook zelf uitbaten. De oppositie heeft veel vragen bij de financiële gevolgen daarvan. 

Over de uitbating van het Koninklijk Circus wordt al maanden fel gediscussieerd. Tot vorig jaar baatte het cultuurcentrum Botanique de zaal uit. Maar de stad Brussel besliste om de uitbating over te dragen aan de vzw Brussels Expo, die onder meer ook de concerten in Paleis 12 organiseert. Dat was niet naar de zin van Botanique, dat een rechtzaak begon. Gevolg: een hele juridische molen, en wellicht pas volgend jaar een definitieve uitspraak.

Tot dan wil de stad Brussel de zaal alvast zelf uitbaten, maar om dat te kunnen doen moet er eerst gerenoveerd worden. Volgens de Brusselse schepen van huisvesting Mohamed Ouriaghli is de concertzaal er erg slecht aan toe: "De vzw La Botanique heeft zich op een onverantwoorde manier gedragen in het beheer van de zaal en dat meerdere jaren lang. We hebben het gebouw gerecupereerd in een enorm onveilige staat." In 2014 bleek ook al dat de brandveiligheid van het Koninklijk Circus niet in orde is, en dat daar nooit iets aan gedaan werd.

De oppositie in de Brusselse gemeenteraad stelt zich vragen bij de zware financiële gevolgen die de uitbating van het Koninklijk Circus met zich mee brengt, en vindt ook dat het wijzer zou zijn om de aanbesteding opnieuw te doen.

Meest gelezen