Foto Kurt

Verdachte van moord op burgemeester Moeskroen belde zelf hulpdiensten

De man die gisteravond is opgepakt voor de moord op Alfred Gadenne, de 71-jarige burgemeester van Moeskroen, is in verdenking gesteld van moord. Dat heeft het parket van Bergen gezegd op een persconferentie. De verdachte heeft zelf de hulpdiensten opgebeld. 

De burgemeester loopt al vijftien jaar iedere dag twee keer naar de begraafplaats in Lowingen: om de poort te openen en om ze te sluiten. Gisterenavond werd hij aan de poort opgewacht door een man met een mes en even later werd hem de keel doorgesneden.

Wat is er exact gebeurd?

De brandweer van Moeskroen kreeg iets voor acht een anonieme oproep binnen. "De burgemeester is gedood op de begraafplaats", klonk het. Volgens het parket van Bergen heeft de verdachte zelf naar de hulpdiensten gebeld. Zij stuurden meteen hun troepen ter plaatse. Bij aankomst troffen ze het lichaam aan van de burgemeester. Een man die naast het lichaam stond zei hen: "Doe geen moeite, de burgemeester is toch al dood". De man werd opgepakt en het parket liet een autopsie uitvoeren.  De man liet wel al meteen duidelijk weten dat hij betrokken was bij de moord. 

Wie heeft de burgemeester vermoord?

De dader is een jongeman van 18. Nathan D. zou met voorbedachten rade gehandeld hebben. Hij zou bovendien gewacht hebben tot hij meerderjarig was om zijn moeder, bediende bij de stad Moeskroen, niet in de problemen te brengen. Mocht hij nog minderjarig geweest zijn, was zij burgerlijk verantwoordelijkgeweest voor de daden van haar zoon.

Volgens verschillende bronnen echter zou hij de burgemeester hebben vermoord uit wraak. Zijn vader werkte tot twee jaar geleden bij de stadsdiensten, maar zijn contract werd niet verlengd. Later pleegde hij zelfmoord,  hij zou begraven liggen op het kerkhof waar de burgemeester gisterenavond om het leven kwam. Het ziet er naar uit dat de jongeman de burgemeester persoonlijk aansprakelijk hield voor het overlijden van zijn vader. 

Wat zegt de advocaat van de verdachte? 

De advocaat van de jongeman spreekt niet over wraak, maar over "een drama dat gebeurd is na een ander drama." Hij bevestigt dat de informatie die in de loop van de dag verspreid geraakte, dichtbij derealiteit ligt. De vermoedelijke dader meende dat Gadenne verantwoordelijk was voor het ontslag van zijn vader als brandweerman. De man stapte een jaar geleden uit het leven.

Nathan D. zal nu psychiatrisch onderzocht worden. Daaruit moet blijken of hij verantwoordelijk is voor zijn daden. Volgens het parket was hij zeer kalm toen hij maandag rond 20 uur de politie belde en toen die minder dan vijf minuten later aankwam op de plaats van de feiten.

De verdachte is nu in verdenking gesteld van moord. Hij verschijnt vrijdag voor de raadkamer in Bergen.

Wie vragen heeft over zelfmoord kan terecht op het gratis telefoonnummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be.

Meest gelezen