De zwanenzang van Cassini: ruimtetuig verbrandt vrijdag in dampkring van Saturnus

Het ruimtetuig van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft meer dan tien jaar rond Saturnus gevlogen. Morgen, op vrijdag 15 september 2017, verbrandt Cassini in de atmosfeer van de planeet die het al die jaren van nabij geobserveerd heeft.  

Op 15 oktober 1997 begint Cassini samen met z'n kleinere broertje Huygens aan een lange reis naar Saturnus, de gasvormige reuzenplaneet met z'n mysterieuze ringen.  Dat de reis zo lang zou duren, was oorspronkelijk niet gepland. Maar omdat de waarnemingen van ongekende manen en vreemde weersverschijnselen zo fascinerend waren, besloot de NASA de missie tot twee keer toe te verlengen.    

Brandstof op

Maar nu is de brandstof op en dreigt Cassini een stuurloos projectiel te worden. Om te vermijden dat het ruimtetuig zou inslaan op een van de manen van Saturnus waar mogelijk leven zou kunnen zijn, heeft NASA in april al besloten om Cassini een geprogrammeerde dood te laten sterven.

Zo zoeft Cassini sinds april in een baan rond Saturnus die het almaar dichter bij de planeet brengt. Op 15 september 2017 - morgen dus - rond 13 uur Belgische tijd begint Cassini daar aan zijn kamikaze-opdracht: een duikvlucht in de atmosfeer waarbij Cassini door de wrijving volledig moet opbranden.  En zo spoorloos verdwijnt.

Meest gelezen