AFP or licensors

Tienduizenden Fransen demonstreren tegen hervorming arbeidswet

In verschillende grote steden over heel Frankrijk zijn vandaag zo'n 223.000 betogers de straat opgetrokken tegen de hervorming van de arbeidswet. Dat meldt de Franse politie. De linkse vakbond CGT, die opgeroepen had tot acties, schat het totaal aantal manifestanten op 400.000 en heeft het over een "zeer sterke sociale mobilisatie".

In Marseille liepen de demonstranten mee aan de zijde van Jean-Luc Mélenchon van oppositiepartij La France insoumise, die als de grootste tegenstander van president Emmanuel Macron wordt beschouwd. "Mijnheer Macron weet zeer goed dat dit een machtsstrijd is, dat is wat hij wil",  verklaarde Mélenchon aan de zijlijn van de manifestatie."Wij zullen hem tegenhouden", verzekerde hij.

De linkse vakbond CGT schat dat er zo'n 60.000 manifestanten hebben deelgenomen aan de mars in Marseille. De politie houdt het bij een 7.500-tal deelnemers. 

Sterke ontevredenheid

Ook in de Franse hoofdstad werd deze namiddag betoogd. Philippe Martinez, de nummer één van vakbond CGT, sprak nog voor de start van de betoging in Parijs van een zeer sterke mobilisatie buiten de hoofdstad. "Op de middag waren we met meer dan 100.000" (...) Dit is de demonstratie van sterke ontevredenheid, bevestigd door de peilingen", zei hij. Volgens Martinez geeft de hervorming "alle macht aan de werkgevers".   

Volgens de politie namen 24.000 mensen deel aan de protestmars in Parijs. De organisatoren spreken van 60.000 deelnemers.

Waterkanon

In de marge van de protestmars in het centrum van Parijs is het kortstondig tot schermutselingen tussen de ordetroepen en gemaskerde demonstranten. De politie werd bekogeld met projectielen, waarop die het waterkanon en traangas inzette. Er werden dertien arrestaties verricht, aldus de politie. Een lichtgewonde betoger zou naar het ziekenhuis gebracht zijn, en er zouden ook een aantal ruiten en reclameborden gesneuveld zijn.

De stakingen verstoorden vandaag ook het treinverkeer in de voorsteden van Parijs lichtjes, alsook het luchtverkeer. Zo moest Ryanair 110 vluchten annuleren.     

AFP or licensors

"Goeie première"

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken schat dat er vandaag over heel Frankrijk zo'n 223.000 mensen op straat zijn gekomen. Vakbond CGT stelt dat het er 400.000 waren. Dat zijn er 50.000 minder dan in maart 2016, toen er betoogd werd tegen een andere, beperktere hervorming van de arbeidswet onder toenmalig president Hollande. CGT-voorman Philippe Martinez heeft het desondanks over een "goeie première", waarmee hij meteen ook bedoelt dat er meer protest zal volgen. 

De acties waren gericht tegen Macrons hervorming van de arbeidswet. Die voorziet voor kmo's in het plafonneren van ontslagvergoedingen, het beperken van de tijdsduur waarbinnen een klacht tegen een ontslag kan worden ingediend en de mogelijkheid tot overleg zonder vakbondsaanwezigheid. 

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen