Franse president Macron start crisisbezoek aan Antillen

De Franse president Emmanuel Macron is vandaag op het Franse eiland Guadeloupe aangekomen voor een crisisbezoek aan de eilanden Saint-Martin en Saint-Barthélemy, na de verwoestende doortocht van de orkaan Irma vorige week.

Samen met de president zijn vanuit Frankrijk ook de eerste hulpgoederen aangekomen op het eiland Guadeloupe en Saint-Martin, het Franse deel van het eiland Sint Maarten. Vanop de luchthaven in Guadeloupe stelde Macron dat de hulpverlening aan de getroffen Franse gebieden de "topprioriteit" van de Franse regering is. Via een grote luchtbrug worden hulpgoederen en reddingswerkers van Guadeloupe naar Saint-Martin en Saint-Barthélemy gebracht, verklaarde Macron nog. 

Saint-Martin is één van de zwaarst getroffen eilanden in de Caraïben: er vielen zeker tien doden en zeven anderen zijn nog vermist. Op het eiland zijn al zo'n 1.900 politieagenten en militairen aanwezig om de veiligheid en openbare orde te bewaren en in zowat de helft van de woningen in is er opnieuw elektriciteit. De president hoopt ook dat de eerste scholen op het eiland tegen volgende week opnieuw open kunnen gaan. Alle scholen zijn er beschadigd of vernield. 

Bij zijn aankomst op Guadeloupe antwoordde Macron ook op de kritiek dat de hulp zo lang op zich liet wachten. Volgens de president heeft de Franse regering wel degelijk gereageerd op de informatie die ze heeft ontvangen gedurende de hele crisis. Toch had hij ook begrip voor de woede van de bevolking. "Ik ga ook naar Saint-Martin om de mensen gerust te stellen, om hen onze vastberadenheid te tonen en ook om naar hun woede te luisteren, want die woede is er", verklaarde hij. "Dat is normaal en het is mijn taak om dat te aanvaarden."

Meest gelezen