Gigantische "vetberg" blokkeert rioolstelsel in Londen

Een gigantische berg van aaneengeklit afval verstopt een grote Londense riool. De "fatberg" zoals de Engelsen hem noemen, meet ongeveer 250 meter en is naar schatting 130 ton zwaar, het equivalent van ongeveer 10 Engelse dubbeldeksbussen. Het zal een berg werk worden om het "monster" te ontmantelen.

De opstopping doet zich voor in een riooltunnel uit de Victoriaanse tijd (de latere jaren 1800) in de wijk Whitechapel, in het Londense East End.

De gigantische massa bestaat uit gestold vet, natte doekjes, luiers, oliën en condooms. De maatschappij Thames Water noemt het "een van de grootste vetbergen ooit" en schat dat het drie weken zal duren om alles te verwijderen.

Matt Rimmer, hoofd van de dienst rioleringen bij Thames Water: "Het is een echt monster en het zal veel mankracht en inzet van machines vragen om het werk gedaan te krijgen, omdat het hard vastzit." Het werk is deze week van start gegaan. Arbeiders gaan de berg eerst te lijf met hogedrukspuiten om er barsten in te krijgen. Daarna zal worden geprobeerd om alles weg te zuigen. "Het is een beetje als door beton breken", zei Rimmer nog.

Dit is een echt monster en het zal veel mankracht vragen om het klein te krijgen

"Bin it, don't block it"

De oorzaak is volgens experts simpel: mensen spoelen veel dingen door het toilet en de gootsteen die ze eigenlijk niet zouden mogen doorspoelen. "Bin it, don't block it", gaf Rimmer nog mee: "Gooi dingen als vet en olie weg in de vuilbak, en blokkeer niets."

Vier jaar geleden werd een zelfde soort "fatberg" gevonden in Kingston, in het zuidwesten van Londen, maar die was kleiner.

Meest gelezen