Honderden deserteurs van IS proberen uit Syrië naar Turkije te vluchten

Volgens de Britse krant The Guardian zitten meer dan 300 deserteurs van de terreurgroep IS en hun familieleden klaar om vanuit Syrië naar Turkije of verder te trekken. Naarmate IS verslagen wordt, kan dat aantal nog groter worden.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De groep waarvan sprake zit nabij de Syrisch-Turkse grens in de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië. Enkele tientallen onder hen zouden de voorbije weken en maanden al via mensenmokkelaars Turkije zijn binnen gekomen. Van daaruit zouden ze proberen naar elders in het Midden-Oosten, Noord-Afrika of Europa te trekken.

Het zou vooral gaan om Saudi's, maar er zouden ook Marokkanen, Egyptenaren en mensen met Europese nationaliteiten bij zitten. De meesten zijn gedeserteerd uit IS en hebben geen vertrouwen in Nusrat, het voormalige front dat Idlib controleert en banden  heeft met de terreurgroep Al Qaeda. Mogelijk zitten er echter ook mensen bij die van plan zijn om elders terreuraanslagen te plegen uit wraak voor de nederlaag van IS.

Westerse veiligheidsdiensten hebben al gewaarschuwd voor de mogelijke terugkeer van dat soort mensen. Frankrijk maakt er geen geheim van dat "forces speciales" in Noord-Irak IS-strijders die Frans spreken, opsporen en uitschakelen in samenwerking met het Iraakse leger. Anderzijds hebben geheime diensten zoals de Amerikaanse CIA, de Britse MI6 en de Franse DGSE interesse in IS-overlopers die nuttige informatie over die terreurgroep en zijn netwerken in Europa zouden kunnen meebrengen.

"Geloof in IS ging verloren"

The Guardian  heeft bij een aantal van die IS-overlopers moedeloosheid en teleurstelling opgemerkt. Veel van die mensen zijn in 2014 of kort daarna naar Syrië of Irak getrokken om zich bij die terreurgroep aan te sluiten.

Blijkbaar is dat enthousiasme snel bekoeld. Ze zouden geschrokken zijn van de brutale wreedheid waarmee IS de lokale bevolking en de eigen aanhangers in de hand probeerde te houden. Naarmate IS op het terrein teruggeslagen werd, zouden er ook grote spanningen in de organisatie zijn ontstaan.

De ondergang van IS lijkt nu een kwestie van tijd, maar mogelijk proberen sommige toplui of middenkaders te ontsnappen om elders een nieuw strijdterrein te vinden. Anderen zouden zich mogelijk aansluiten bij organisaties die banden hebben met het oudere terreurnetwerk Al Qaeda, dat hoopt garen te spinnen bij de val van rivaal IS of bij andere terreurgroepen.

Meest gelezen