Kastanjebomen Charlottalei mogen dan toch gekapt worden

In Antwerpen mogen de 54 kastanjebomen in de Charlottalei gekapt worden. Dat heeft een rechter in kortgeding beslist. De bewoners van de straat wilden daar met een rechtszaak een stokje voor steken,
maar hun eis is nu verworpen door de rechter.

Het Antwerpse stadsbestuur wil de 54 kastanjebomen in de Charlottalei laten omhakken voor de heraanleg van de straat. Om dit tegen te houden, was het buurtcomité naar de kortgedingrechter gestapt. Maar die acht de hoogdringendheid van de zaak niet bewezen, waardoor de bomen dus gekapt mogen worden.

Groen kop van jut

Of de kap nu dus effectief snel gaat plaatsvinden is nog niet duidelijk. Volgens het district zijn ze ziek, volgens de bewoners konden ze nog gered worden. Het dossier groeide uit tot een symbooldossier, vooral omdat Groen als meerderheidspartij toch koos om de bomen te laten kappen. Groen zit samen met N-VA en Open VLD in het bestuur van het district, maar toch konden ze de kap niet tegenhouden. Meer nog, districtsschepen Tom Vandenborne
verdedigde zelfs de beslissing.

"We zitten hier met een stabiliteitsprobleem, en zeer zware inrotting. Een aantal bomen zitten over hun veiligheidsmarge, een aantal zitten er net onder. Als je gaat werken, mag je de wortelzone eigenlijk niet raken. Ik mag dan nog zo groen zijn als ik wil, ik kan bomen ook niet aan elkaar plakken, om ze rechtop te houden. Hoe graag ik dat ook zou doen", besluit Vandenborne.

Rechter volgt bewoners niet

"Momenteel zouden de bomen gekapt kunnen worden, ondanks het feit dat er nog een andere procedure lopende is. Die procedure heeft echter geen schorsende werking, dus kan de stad Antwerpen overgaan tot het rooien van de bomen", zegt advocaat Björn Cloots.

Meest gelezen