Jambon: "Politiecontroles aan Noordstation hebben effect"

In het station Brussel-Noord is de politie vanmorgen opnieuw binnengevallen in de ruimte waar 's nachts tientallen illegale migranten verblijven. 22 mensen zijn opgepakt. Sinds de controles slapen er steeds minder migranten in het station en in het Maximiliaanpark, omdat ze bang zijn voor confrontanties met de politie. 

Net als gisteren en vorige week hield de politie vanmorgen een grote controleactie in het station en de buurt van het Maximiliaanpark. De politie pakt er mensen op die illegaal in ons land verblijven, en geen asiel aanvragen. In totaal zijn de voorbije dagen al meer dan 160 mensen opgepakt bij die acties. Een deel van hen is naar een gesloten centrum gebracht.

Volgens de hulporganisatie vzw Humain slapen er de laatste dagen opvallend minder migranten in en rond het Noordstation en het Maximiliaanpark. "Het is duidelijk dat de mensen afgeschrikt worden door de vele politiecontroles. Er wordt trouwens niet alleen in het station gecontroleerd, we hebben zelfs al gemerkt dat er mensen uit de rij geplukt worden bij het ontbijt dat uitgedeeld wordt in de buurt. Wij vinden dat onmenselijk."

Het afschrikeffect werkt. Ik denk dat de mensensmokkelaars doorhebben dat hun tactiek in Brussel niet werkt.

Jam Jambon, minister van Binnenlandse Zaken

Minder migranten, maar controles blijven

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) bevestigt dat het aantal migranten rond het Noordstation en het park de laatste dagen sterk verminderd is. "Vroeger was er een aangroei in die buurt, en sinds we daar controles doen zien we de aantallen drastisch verminderen. Ik denk dat er een afschrikkingseffect van uit gaat. Dat de netwerken van mensensmokkelaars merken dat het zo niet werkt, en dat ze dus minder hun diensten aanbieden. Zoals het hoort."

De vraag is waar al die mensen dan naartoe zijn, en of het probleem zich niet gewoon verplaatst. Binnenlandse Zaken weet dat voorlopig niet. Jambon: "Op dit moment hebben we geen aanwijzingen dat het probleem op een andere plek opduikt. We volgen dat op en als het fenomeen elders opduikt, zullen we daar controleren." De politie blijft voorlopig ook controleren aan het Noordstation.

De mensen die de laatste maanden in de buurt van het Noordstation en het Maximiliaanpark slapen zijn transitmigranten, vaak uit Afrika. Ze vragen hier geen asiel aan, de meesten proberen -vaak via ronselaars- om naar Groot-Britannië te reizen. 

Meest gelezen