NAVO-land Turkije gaat Russische S-400-luchtafweerraketten kopen

Zowel Turkije als Rusland bevestigen dat het contract over de raketten ondertekend is. De aankoop past wel in de toenadering met Rusland die de Turkse president Tayyip Erdogan al een tijdje voert.

Over de raketten werd al een tijdje gepraat, maar nu bevestigt de Turkse president Tayyip Erdogan in een aantal kranten dat hij contract ondertekend is en dat zelfs al een voorschot betaald zou zijn.  Ook een woordvoerder van het Kremlin in Moskou bevestigt dat het contract getekend is.

Turkije is het eerste NAVO-land dat Russisch militair materieel aankoopt. Dat is door de alliantie niet verboden, maar bemoeilijkt wel de samenwerking binnen de NAVO en maakt Ankara afhankelijk van Russische technologie en leveringen.

De NAVO heeft voorzichtig gereageerd en zegt dat de alliantie om technische redenen de voorkeur geeft aan zo veel mogelijk uniform materieel. De zet past in de toenadering die Erdogan al een tijdje voert tegenover Rusland en de groeiende spanningen tussen Turkije en de westerse landen en de EU.

Moderne raket met bereik tot 400 kilometer

De S-400 is een moderne luchtafweerraket die pas sinds 2007 door het Russische leger gebruikt wordt. Er zijn verschillende versies, maar de diegene die het verst reikt, kan tot 400 kilometer ver gaan.

Een batterij S-400 bestaat uit acht lanceerinstallaties met in totaal 32 raketten en een mobiele commandopost. Het systeem is te vergelijken met de meer bekende Amerikaanse Patriot PAC-3.

Naast Rusland hebben ook China en India dat soort luchtdoelraketten gekocht. Er was ook een contract met Iran, maar dat is afgeblazen tijdens de sancties tegen dat land wegens het nucleaire programma.

In de NAVO beschikken landen zoals Roemenië, Tsjechië, Bulgarije en Polen -die vroeger deel uitmaakten van het ter ziele gegane Warschaupact- ook nog over Russische wapens, maar die worden geleidelijk vervangen. De Duitse luchtmacht heeft nog gevechtsvliegtuigen van de voormalige DDR.

Meest gelezen