Videospeler inladen...

Nederlandse koning op Sint-Maarten: "Dit heb ik nog nooit gezien"

Koning Willem-Alexander brengt een bezoek aan het Nederlandse eiland Sint-Maarten, na de doortocht van orkaan Irma. De schade is er enorm. Er komt een nationale inzamelactie. 

Samen met de minister van binnenlandse zaken brengt  koning Willem-Alexander een bezoek aan het getroffen Nederlandse eiland. "Vanuit het vliegtuig zag ik al: dit heb ik nog niet eerder meegemaakt. Ik heb al behoorlijk wat natuurgeweld en oorlogsgeweld gezien in mijn leven, maar dit heb ik nog nooit gezien." 70 procent van alle huizen op Sint-Maarten zijn vernield of zwaar beschadigd.

 De Nederlandse koning werd op het eiland rondgeleid door hulpverleners, hij bezocht een schooltje en sprak zelf met eilandbewoners. "Overal waar je kijkt zie je vernieling en ontreddering" zei koning Willem-Alexander. "Aan de andere kant zie je ook veel mensen die hard bezig zijn met  opruimen en die zeggen we staan schouder aan schouder, we gaan het eiland weer opbouwen. Er is geloof in de toekomst en dat is mooi om te zien."

Inzamelactie

Toch zal het nog een hele tijd duren voor het eiland weer opgebouwd is.
Nederland gaat alvast geld inzamelen voor de heropbouw. Zo is er nu
vrijdag een nationale actiedag. De openbare en commerciële zenders
bundelen daarvoor hun krachten onder de noemer "Nederland helpt
Sint-Maarten". In 1995, na de doortocht van orkaan Luis, bracht
Willem-Alexander als prins ook een bezoek aan Sint-Maarten.

Meest gelezen