Videospeler inladen...

Nieuwe sancties voor Noord-Korea zijn "strengste ooit"

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft maandag unaniem beslist om nieuwe sancties op te leggen aan Noord-Korea, na de proef met een waterstofbom vorige maand. Het zijn de strengste sancties ooit tegen Noord-Korea.  

De Verenigde Staten hadden opgeroepen tot een stemming in de vijftienkoppige vergadering.

Een aanvankelijk voorstel van de VS met een lijst sancties, dat voorzag in een volledig verbod op de uitvoer van olie naar Noord-Korea, werd wel afgezwakt. In de plaats komt er een handelsembargo op condensaat en aardgascondensaten, een beperking op de uitvoer van ruwe aardolie en een limiet van 2 miljoen vaten geraffineerde aardolieproducten per jaar. Het gaat om een vermindering van ongeveer 10 procent.

Behalve de uitvoer naar Noord-Korea, beknot de veiligheidsraad-Raad ook de inkomsten van Pyongyang. Ze legt de Noord-Koreaanse export van textiel aan banden en verbiedt landen om voortaan nog werkvisa af te leveren aan mensen die hun inkomsten naar Noord-Korea sturen.

Volgens de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Nikki Haley, zijn het de strengste sancties ooit tegen Noord-Korea: "Deze sancties geven ons een betere mogelijkheid om het regime tegen te houden om z'n nucleaire programma te ontwikkelen. Maar we weten allemaal dat deze sancties alleen gaan werken als alle landen ze strikt en volledig gaan toepassen."

Strengste sancties ooit

Volgens de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Nikki Haley, zijn het de strengste sancties ooit tegen Noord-Korea: "Deze sancties geven ons een betere mogelijkheid om het regime tegen te houden om z'n nucleaire programma te ontwikkelen. Maar we weten allemaal dat deze sancties alleen gaan werken als alle landen ze strikt en volledig gaan toepassen.

"Aanvankelijk bevatte de ontwerpresolutie ook onder meer nog de bevriezing van het vermogen van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en drie andere sleutelfiguren. Die maatregel werd echter uit de goedgekeurde versie geschrapt. "We zijn niet op zoek naar oorlog.", zei Haley na de stemming. "We moeten de ontwikkeling door het regime van een nucleair arsenaal stoppen door de brandstof en de financiering af te snijden."

Meest gelezen