OESO: "Vlaamse jongeren hebben gebrek aan ambitie"

Vlaanderen doet het nog steeds goed op gebied van onderwijs. Zo haalt maar liefst 73% van de leerlingen binnen de voorziene 6 jaar zijn diploma secundair onderwijs. Dat is een topscore. Maar er zijn ook pijnpunten. Zo heeft Vlaanderen nog steeds meer hoogopgeleide jongeren nodig. Maar het ontbreekt  jongeren soms aan ambitie. Dat stelt de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling vast in een nieuw rapport.

Allereerst, Vlaanderen doet het nog steeds erg goed op gebied van onderwijs. Maar liefst 73% van de Vlaamse jongens en meisjes haalt zijn diploma secundair onderwijs binnen de voorziene 6 jaar. Binnen de 8 jaar, 2 jaar extra, haalt maar liefst 88% van de jongeren zijn diploma. En daarmee behoort Vlaanderen tot de absolute top.

Maar er zijn ook pijnpunten. Vlaanderen heeft 1,1 miljoen hoog opgeleiden nodig. Maar slechts 47% tussen de 25 en 34-jarigen haalt een hoger diploma. "Als we Vlaanderen op de kaart willen houden als kennisregio hebben we meer hoger opgeleiden nodig. Maar het ontbreekt Vlaamse jongeren soms aan ambitie" vertelt Dirk Van Damme, de onderwijsspecialist van de OESO die vandaag het rapport samen met minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) voorstelde. "Een diploma hoger onderwijs halen is bovendien ook goed voor de gezondheid. We hebben voor het eerst kunnen vaststellen dat hoger opgeleiden later minder kans hebben op een depressie."

Het ontbreekt Vlaamse jongeren soms aan ambitie

Dirk Van Damme, onderwijsspecialist OESO

Een ander probleem is dat weinig leerlingen kiezen voor een zogenaamde STEM-opleiding. STEM staat voor Science, Technology, Engineering and Mathematics. Slecht 19% kiest voor zo'n wetenschappelijke en technische studierichtingen. Daarmee bengelen we aan de staart van het peloton. "Vooral weinig meisjes kiezen voor zo'n opleiding. Dat moet beter" besluit Dirk Van Damme.

Meest gelezen